Eliberarea marfii

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.61

nivel: Facultate

Din momentul primirii marfii, dreptul de dispozitie al expeditorului trece asupra destinatarului. Dar, destinatarul este in drept sa solicite carausului punerea la dispozitie a vagoanelor numai dupa achitarea sumelor ce cad in sacrina sa. Aceasta plata este o conditie pentru a putea exercita drepturile ce izvorasc din contractul de transport.Carausul nu este in drept sa elibereze marfa decat desti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eliberarea marfii

Din momentul primirii marfii, dreptul de dispozitie al expeditorului trece asupra destinatarului. Dar, destinatarul este in drept sa solicite carausului punerea la dispozitie a vagoanelor numai dupa achitarea sumelor ce cad in sacrina sa. Aceasta plata este o conditie pentru a putea exercita drepturile ce izvorasc din contractul de transport.Carausul nu este in drept sa elibereze marfa decat destinatarului indicat initial in scrisoarea de trasura sau desemnat ulterior de expeditor prin contra ordin. Eliberarea marfii unui alt destinatar va atrage raspunderea carausului, care va fi obligat sa suporte contravaloarea operatiunilor de descarcare, depozitare, reancarcare, despagubiri pentru intarzierea eliberarii marfii catre destinatarul indicat de catre expeditor. [1]

Pentru eliberarea marfii, carausul, impreuna cu reprezentantul destinatarului, are obligatia sa procedeze la verificarea sigiliilor, semnelor, marcajelor mijlocului de transport, a coletelor, iar pentru anumite categorii de marfuri-recantarire in prezenta destinatarului. Aceste verificari se fac in raport cu mentiunile din scrisoarea de trasura si din celelalte documente ce insotesc marfa.Daca in urma acestor verificari totul este in ordine, carausul va elibera coletele sau va pune mijlocul de transport la dispozitia destinatarului pentru descarcare, facandu-se mentiunea pe scrisoarea de trasura "predat fara urme de violare".

Cel indreptatit poate refuza primirea marfii, chiar dupa primirea scrisorii de trasura si plata taxelor, atat timp cat nu s-a procedat la verificarile pe care le-a cerut pentru a se constata o paguba pe care o invica.Marfurile transportate in mijloace de transport complete se considera eliberate in momentul cand carausul a pus la dispozitia reprezentantului destinatarului mijlocul de transport pantru descarcare. Expeditiile de coletarie se considera eliberate cand reprezentantul destinatarului le preia efectiv de la caraus.

1.Obligatia de recantarire a marfurilor
Destinatarul poate solicita in scris recantarirea daca apreciaza ca greutatea reala nu corespunde cu cea din scrisoarea de trasura dar numai dupa ce a intrat in posesia documentului de transport, a platit sumele puse in sarcina sa, cat si tariful corespunzator acestor operatiuni.Executarea operatiunilor de recantarire la cererea destinatarului nu suspenda curgerea termenelor de descarcare, cu exceptia cazului cand se dovedeste ca cererea a fost justificata. In acest ultim caz, termenele de descarcare incepute inceteaza sa curga de la ora introducerii cererii de recantarire si pana la ora punerii vagoanelor la locul de descarcare.

In cazul transportului marfurilor in vrac destinatarul poate cere si cantarirea vagonului atunci cand se constata ca intre greutatea bruta si cea neto apar diferente fata de mentiunile din documentul de transport si actele de livrare. [2]Pentru marfurile a caror primire la transport se face prin cantarire obligatorie, carausul raspunde de cantitatea inscrisa in scrisoarea de trasura, indiferent daca a facut sau nu cantarirea. Cantarirea obligatorie se va executa fie in stata de destinatie, fie in cel mai apropiat loc posibil, unde exista asemenea mijloace.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.