Elemnte simboliste in literatura romatica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.77

nivel: Liceu

Ion Heliade Rădulescu face o sinteză în idila – pastel – legendă „Zburătorul”, îmbinînd structura romantică a poeziei cu elementele realiste, clasiciste și simboliste. Imaginile vizuale sunt create prin metafore și simboluri: „Veșmîntul său cel negru cu stele semănat”, „a laptelui fîntînă”.

Motivul „paserile” alăturat de p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemnte simboliste in literatura romatica

Ion Heliade Rădulescu face o sinteză în idila – pastel – legendă „Zburătorul”, îmbinînd structura romantică a poeziei cu elementele realiste, clasiciste și simboliste. Imaginile vizuale sunt create prin metafore și simboluri: „Veșmîntul său cel negru cu stele semănat”, „a laptelui fîntînă”.

Motivul „paserile” alăturat de paleta culorii „negre” arată piedicile întîlnite spre idealul rîvnit, negru fiind culoarea haosului original, a apelor inferioare, a morții. Repetiția sintagmei „Cerul de oțel”, care este oximoron, dă poeziei o greutate care apasă strunele sufletului eului poetic. Steaua căzătoare anunță moartea iubirii („cîteodată tot cade cîte-o stea”), motivul fiind preluat pentru a sublinia funcțiile malefice ale Zburătorului.

Dacă „la Bacovia, simbolistul remarcabil al literaturii noastre, iubita este fecioara bolnavă”, atunci și la Rădulescu se întîlnește o sugestie despre aceasta: „Ah! Inima-mi zvîcnește!...și zboară de la mine! / Și cald, și rece, uite, că-mi furnică prin vine.” Motivul „yburătorului” mai este reluat de Alecsandri în „Crai-nou”, unde este reprezentat ca un simbol selenar(„Zamfira în multe rînduri/ Videa o umbră zburînd prin nori,/ Și toată noaptea sta ea pe gînduri/ în doruri tainici și dulci fiori.”).

Alecu Russo prin „Cîntarea României” modulează liric istoria poporului român prin tablouri dramatice, contraste, luminoase și întunecoase care se succed cu o rapiditate în fața noastră. Astfel imaginile sunt neclare, vagi, dinamice („Pe Cîmpiile Tenechiei – răsărit-au florile”, „mîna ta cea mare cade de oboseală”, „orașele se-ntemeiază”). Folosirea tuturor elementelor naturii („copaci, flori, tunet, codru, cîmpii, apele”) apropie încă odată „Cîntarea României” de simbolism prin tema naturii, care este una prioritară la simboliști.

Alexandru Macedonski este unul din reprezentanții romantismului, care este de altfel considerat și „un teoritician al simbolismului”. În activitatea literară a acestui poet, prozator și publicist român se pot distinge două etape: I pînă la 1890 cînd scrie poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi, și cu un pronunțat caracter satiric; a II-a după 1890 trecînd printr-un proces de simplificare, dar și o sublimare artistică.

În „Noaptea de decemvrie” se conturează condiția omului de geniu într-o lume care-i aduce fericirea. La o primă vedere, poemul aparține întru totul romantismului, dar aici întîlnim și multe elemente simboliste. Mortificarea spațiului („E moartă odaia și mort e poetul”) scoate în evidență motivul „morții” care simbolizează aspectul perisabil și destructibil al existenței. Motivele „lunii”, „viscolului”, „fiarei”, „scrumului”, „crivățului”, conturează acea atmosferă nevrotică a poetului, starea obscură a sentimentelor, a trăirilor interioare. Abundența de imagini artistice ca „cer galben și roz”, „bolți de-argint și de-azur” apropie poemul de romantism prin culorile pastelate. Pe de altă parte sunt imaginile auditive care creionează o agitație, neastîmpărul tipic simbolismului

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.