Elementul ludic al culturii actuale

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.79

nivel: Liceu

De aceea, termenul "cultura actuala" e folosit aici cu o marja larga, care se intinde mult inapoi, pina in secolul al XlX-lea.
intrebarea suna astfel: in ce masura cultura in care traim se desfasoara in formele jocului? in ce masura spiAZritul ludic actioneaza asupra omului care traieste aceasta cultura? Secolul precedent, am fost noi de parere, a pierAZdut mult din elementele ludice care l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elementul ludic al culturii actuale

De aceea, termenul "cultura actuala" e folosit aici cu o marja larga, care se intinde mult inapoi, pina in secolul al XlX-lea.
intrebarea suna astfel: in ce masura cultura in care traim se desfasoara in formele jocului? in ce masura spiAZritul ludic actioneaza asupra omului care traieste aceasta cultura? Secolul precedent, am fost noi de parere, a pierAZdut mult din elementele ludice care le caracterizeaza pe cele dinaintea lui. Aceasta lipsa s-a remediat, sau a devenit si mai mare?

La prima vedere, pare ca un fenomen compensator exAZtrem de important a reparat mai mult decit perfect pierAZderea de forme ludice din viata sociala. Sportul ca functie sociala si-a largit tot mai mult semnificatia in societate Si a atras inlauntrul domeniului sau tot mai mult teren. intrecerile in indeminare, in putere si in capacitate de rezistenta au ocupat dintotdeauna un loc important in orice civilizatie, fie legate de cult, fie ca simple jocuri baieAZtesti si divertismente festive. Societatea feudala a Evului Mediu a acordat de fapt o atentie deosebita numai turniAZrului.

In puternica sa dramatizare si in haina sa aristoAZcratica, turnirul nu poate fi numit sport pur si simplu caci indeplinea in acelasi timp o functie teatrala. Numai o mica elita lua parte activa la turnir, in general, idealul bisericesc nu admitea pretuirea exercitiului fizic si a voiosului joc al fortei, decit ca element al educatiei nobiAZliare, cu toate ca etnologia ne arata, prin nenumarate fapAZte, cit de mult si cit de bucuros se masura in jocuri si poporul medieval. Idealul de eruditie al umanismului era la fel de putin apt ca si strictul ideal moralist al Reformei si al Contrareformei sa confere jocului si exercitiului fizic prea multa recunoastere ca valori culturale.

Deplasari imAZportante ale locului lor in viata nu se pot observa pina in secolul al XVIII-lea.Formele principale ale competitiei sportive sint, prin natura lucrurilor, constante si stravechi, in unele dintre ele, proba de putere sau de viteza se afla ca atare in prim-plan. Alergarea pe jos (cu sau fara patine), cursa de cai (trap sau galop), ridicarea de greutati, tragerea la tinta etc. fac parte din aceasta categorie. Desi in toate epocile oamenii s-au luat la intrecere ca sa vada cine alearga, vis-leste ori inoata mai repede sau cine sta mai mult timp sub apa (tinindu-se anume la fund unul pe altul, ca in Beowulf), aceste forme de competitii nu adopta decit intr-o masura redusa caracterul de jocuri organizate.

ToAZtusi, nimeni nu va sovai sa le intituleze jocuri, ca urmare a insusi principiului lor general. Exista insa si forme care evolueaza de la sine spre stadiul de jocuri organi-zate, dotate cu un sistem de reguli. Acest lucru este adeAZvarat mai ales in cazul jocurilor cu mingea si al celor de-a prinselea.Ajungem acum la trecerea de la divertismentul ocazioAZnal la intrecerile de club si competitionale organizate anume. Pe tablourile olandeze din secolul al XVII-lea, ve-omuleti care bat de zor mingea, dar despre o orgaAZnizare a jocului in cluburi sau despre instituirea expresa de concursuri riu se aude, dupa cite stiu, decit prea puAZtin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.