Elementul galvanic

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Bateriile in care chimicalele nu pot fi aduse la starea lor initiala o data ce energia a fost transformata (bateriile care s-au descarcat) sunt numite celule primare sau celule voltaice. Bateriile in care componentii chimici pot fi readusi la starea lor initiala, trecand un curent electric prin ele in sensul opus celui al reactiei normale, sunt numite celule secundare, reincarcabile, de acumulare,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elementul galvanic

Bateriile in care chimicalele nu pot fi aduse la starea lor initiala o data ce energia a fost transformata (bateriile care s-au descarcat) sunt numite celule primare sau celule voltaice. Bateriile in care componentii chimici pot fi readusi la starea lor initiala, trecand un curent electric prin ele in sensul opus celui al reactiei normale, sunt numite celule secundare, reincarcabile, de acumulare, sau acumulatori.

Cea mai intalnita forma a unei celule primare este celula Leclanche, inventata de catre chimistul francez Georges Leclanche in anul 1860. Este denumita popular celula uscata. Celula Leclanche care este folosita in zilele noastre este similara cu inventia originala. Electrolitul este compus dintr-o mixtura de clorura de amoniu si clorura de zinc, transformata intr-o pasta. Electrodul negativ este compus din zinc iar electrodul pozitiv este, de fapt, o bagheta de carbon, cuprinsa intr-o mixtura de carbon si dioxid de mangan. Celula Leclanche produce aproximativ 1.5 V.

O alta frecvent utilizata celula primara este celula de oxid de mercur si zinc, mai bine cunoscuta sub denumirea de baterie de mercur. Poate fi construita sub forma unui disc compact si este folosita sub aceasta forma in celule fotoelectrice si ceasuri electronice. Electrodul negativ este alcatuit din zinc, electrodul pozitiv fiind alcatuit dintr-un oxid de mercur iar electrolitul fiind o solutie de hidroxid de potasiu. Bateria de mercur are o putere de aproximativ 1.34 V.

Acumulatorul, sau celula secundara, ce poate fi reincarcata inversand reactia chimica, a fost inventata in 1859 de catre fizicianul francez Gaston Plante. Celula lui Plante era o baterie plumb-acid, tip folosit larg astazi. Bateria plumb-acid, care este alcatuita din trei sau sase celule conectate in serie, e folosita la automobile, avioane si alte vehicule. Marele avantaj al sau este ca poate furniza un curent puternic pentru a porni un motor; totusi, se consuma repede. Electrolitul este o solutie diluata de acid sulfuric, electrodul negativ fiind alcatuit din plumb si cel pozitiv din dioxid de plumb.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.