Elementele vietii

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Elementele netranzitionale se deosebesc de cele tranzitionale prin faptul ca au stare de oxidare constanta si au o structura electronica stabila de gaz rar. Metalele tranzitionale indicate, sunt caracterizate prin stari de oxidare variabile, formand ioni cu configuratie electronica incompleta, fapt ce explica o serie de proprietati fizice particulare cum ar fi: absortia in UV-VIS al spectrului rad[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elementele vietii

Elementele netranzitionale se deosebesc de cele tranzitionale prin faptul ca au stare de oxidare constanta si au o structura electronica stabila de gaz rar. Metalele tranzitionale indicate, sunt caracterizate prin stari de oxidare variabile, formand ioni cu configuratie electronica incompleta, fapt ce explica o serie de proprietati fizice particulare cum ar fi: absortia in UV-VIS al spectrului radiatiilor electromagnetice, paramagnetismul, etc.In sistemele biologice, diferentele au un rol foarte important, care se manifesta in mai multe directii:

-ionii de Na+ intra in componenta fluidului extracelular pe cand ionii de potasiu K+ intra in componenta fluidului intracelular. Ionii de K+ pot fi inlocuiti in biosisteme cu ioni cu dimensiuni fizice mari: Rb+, Cs+, NH4+, Tl+. Ionii de sodiu, pot fi inlocuiti cu ionii de Li+ dar nu si cu ioni de Cu+ cu dimensiuni apropiate, deoarece cuprul are tendinta de a forma covalente si de a participa la o serie de procese redox.-ionii de Ca2+ si Mg2+ se diferentiaza mai puternic unul de altul. Este de remarcat diferenta intre dimensiunile ionilor de Ca2+ si Mg2+ si diferenta intre caldurile de hidratare.

Diferentele intre potentialele de ionizare explica tendinta mai puternica de a forma legaturi covalente pentru magneziu in raport cu calciul. -ionii de Zn2+ se deosebesc destul de mult de ceilalti ioni ai biometalelor. Raza ionica a Zn2+este apropiata de raza ionica a ionului Ca2+ sau Mg2+. Valorile ridicate ale potentialului de ionizare a zincului conduce la concluzia ca interactiunile covalente ale acestuia sunt mai puternice fata de alti ioni luati in discutie. Ionul de zinc joaca un rol important in biosisteme, intrand in componenta multor enzime (spre exemplu alcooldehidrogenza ADH).

In cazul elementelor tranzitionale, manganul, fierul, cobaltul si cuprul intra in componenta multor biosisteme fiind biometale tipice. Diferenta dintre acesti ioni si cei discutati anterior este reprezentata de existenta orbitalilor d incomplet ocupati cu electroni, ceea ce le confera proprietati chmice si fizice speciale si caracteristice metalelor tranzitionale.In biosisteme, nu se pot exista probabil ionii de Ni(II) si Ni(III), se oxideaza greu ionii de Co(II) si Mn(II) dar se oxideaza relativ usor de Fe(II) la Fe(III) si ionii de Cu(I) la Cu(II).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.