Elementele statului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Facultate

Teritoriul [2] si populatia sunt elemente externe, care conditioneaza existenta statului, dar nu intotdeauna cand sunt reunite ia nastere un stat (de exemplu comunele, orasele, judetele, etc.).
Elementul esential, care da nastere statului este aparitia in sanul unei comunitati umane asezate pe un teritoriu determinat, fie a unor guvernanti, fie a unui sistem de organe carora, li se atribuie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elementele statului

Teritoriul [2] si populatia sunt elemente externe, care conditioneaza existenta statului, dar nu intotdeauna cand sunt reunite ia nastere un stat (de exemplu comunele, orasele, judetele, etc.).
Elementul esential, care da nastere statului este aparitia in sanul unei comunitati umane asezate pe un teritoriu determinat, fie a unor guvernanti, fie a unui sistem de organe carora, li se atribuie capacitatea de a lua, pe cale de comanda si in afara oricarei subordonari, masuri obligatorii, susceptibile de a fi impuse respectului general cu ajutorul fortei de constrangere [3].

In literatura juridica si politica pentru desemnarea acestui ultim element se foloseste, fie termenul de "putere de stat", fie de cel de "autoritate publica" [4].Notiunea de putere de stat sau de autoritate publica desemneaza atributiile unor organe, sau sistem de organe (parlament, guvern, ministere, organe judecatoresti), care pe un anumit teritoriu, exercita functiile legislativa, executiva si judecatoreasca, in conditii in care este exclusa existenta vreunei puteri superioare.

Aceste organe actioneaza in limitele competentelor conferite in domeniul in care isi desfasoara activitatea, iar la nevoie au dreptul si chiar obligatia de a se folosi de constrangere, putere conferita de forta autoritatii aleasa pe cale democratica.
In masura in care aceste organe dobandesc capacitatea juridica de a reprezenta statul si de a intra in raporturi juridice interne sau internationale, statul devine subiect de drept intern sau international [5].

In literatura juridica s-a considerat ca notiunea de putere de stat nu poate fi echivalata cu cea de suveranitate, aceasta din urma putand fi doar o caracteristica a puterii de stat [6]. In Constitutia Romaniei din 1991 revizuita in art.2 al. 1 se spune "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.