Elementele naturaliste existente in constructia personajului Stavrache din nuvela "In vreme de razboi" - caracterizare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Liceu

Faptele personajului (ca si ale fratelui sau, preotul) pot fi puse si pe seama factorului ereditar: "Incontestabil existara tara in familia in care un frate innebuneste, iar altul se face talhar ca popa si delapidator ca ofiter 1 (G. Calinescu). Preferinta naturalismului pentru morbid ori pentru viciile si defectele fizice, se converteste aici, in prezentarea deformarii sufletesti a personajului [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elementele naturaliste existente in constructia personajului Stavrache din nuvela "In vreme de razboi" - caracterizare

Faptele personajului (ca si ale fratelui sau, preotul) pot fi puse si pe seama factorului ereditar: "Incontestabil existara tara in familia in care un frate innebuneste, iar altul se face talhar ca popa si delapidator ca ofiter 1 (G. Calinescu). Preferinta naturalismului pentru morbid ori pentru viciile si defectele fizice, se converteste aici, in prezentarea deformarii sufletesti a personajului principal.
Pentru aceasta, autorul pune in evidenta aspectele intunecate ale constiintei, sondand gandurile cele mai ascunse ale hangiului:

dorinta nemarturisita ca talharii sa-si divulge capetenia, spaima ca, intr-o zi, s-ar putea sa-i vina "o nebuneala sergentului sa spuie ca el e stapanul averii" si chiar speranta ca fostul preot va fi murit in luptele de la Plevna; astfel, atunci cand primeste prima scrisoare, hangiul mai priveste "bine" data: "in adevar, scrisoarea era expediata cu trei zile mai inainte de luarea Plevnei. Dar acuma ... " Dorinta (nerostita) ca fratele sau sa fi fost ucis, da masura dezumanizarii acestui personaj.

Tot de morbidul specific naturalismului tine si tema "moroiului" (stafiei): "vizita" "mortului" pune in miscare instinctele criminale ale lui Stavrache (care traieste, in planul halucinatiei, senzatia organica dorita: "simte cum degetele-i patrund in muschii grumazului strivindu-i, afundand beregata, sfaramand incheietura cerbicii").
Ca intr-o foaie de observatie clinica, autorul urmareste reactiile fiziologice ale hangiului, in episodul final.
Terorizat de aparitia omului care il chinuise si in visele halucinatorii, Stavrache are gesturile unui dement: gura ii ramane cascata, privirea fixa, mainile ii intepenesc.

incercarea lui Iancu de a-i explica motivul sosirii sale, declanseaza alte manifestari anormale: hangiul isi varsa pe piept paharul cu vin, apoi, cuprins de frisoane, le arata celor doi drumeti un chip "ingrozitor, cu parul valvoi, cu mainile-nclestate, cu gura plina de spuma roscata". Instinctele lui criminale se trezesc si, in crancena incercare de a-si ucide fratele, Stavrache capata forta unui nebun.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.