Elementele de calitate biologice, chimice si fizico - chimice ale apelor de suprafata

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.64

nivel: Facultate

Unele minerale se dizolva in apa fara producerea unor reactii chimice (clorurile alcaline, calcarul, gipsul etc) iar altele se dizolva in urma unor procese complexe (hidroliza, hidratarea, oxido - reducerea, activitatea microorganismelor etc).In alterarea (descompunerea) mineralelor, fenomen ce determina in final compozitia chimica naturala a apelor, ecosistemele terestre joaca un rol major. Dizol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elementele de calitate biologice, chimice si fizico - chimice ale apelor de suprafata

Unele minerale se dizolva in apa fara producerea unor reactii chimice (clorurile alcaline, calcarul, gipsul etc) iar altele se dizolva in urma unor procese complexe (hidroliza, hidratarea, oxido - reducerea, activitatea microorganismelor etc).In alterarea (descompunerea) mineralelor, fenomen ce determina in final compozitia chimica naturala a apelor, ecosistemele terestre joaca un rol major. Dizolvarea calcarelor si descompunerea silicatilor sunt dependente de concentratia H2CO3 din sol.

Valoarea ridicata a pCO2 (presiunii partiale a CO2) in aerul interstitial din sol este determinata in mare masura de metabolismul plantelor (respiratia) si de descompunerea materiilor organice din sol. Pe de alta parte intre rata descompunerii plantelor si rata fotosintezei exista o relatie de interdependenta directa, adica rata fotosintezei poate constitui o masura a ratei descompunerii rocilor, deci a compozitiei chimice naturale a apelor. Pe de alta parte fotosinteza depinde de conditiile meteorologice (temperatura, insolatie) si de continutul in gaze ca O2 si CO2 a atmosferei.

Simpla dizolvare a mineralelor, fara schimbarea proprietatilor sau producerea de alte fenomene este relativ rara in natura. Printre mineralele care sufera dizolvare simpla putem aminti: cuartul (solubilitatea la 25 i,C este de 6 mg/l), clorura de sodiu (solubilitatea de 391 g/l), gipsul si anhidrida sa (CaSO4.2H2O, CaSO4) (solubilitate de 2-3 g/l).

Alterarea rocilor silicatate este cu mult mai complexa decat alterarea celor carbonatice. Putini dintre silicatii minerali se dizolva complet in timpul alterarii (hidrolizei). Mineralele noi formate sub actiunea apelor oxidante si carbonatate au o chimie complicata. Si aici un rol important are dioxidul de carbon dizolvat in apa, care ataca aceste minerale. Fenomenul este conditionat de rata de reinprospatare a dioxidului de carbon consumat din apa, reimprospatare produsa prin transport ascensional de CO2, rezultat din fenomene metabolice si de descompunere din sol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.