Elementele care intervin in operatiunile de asigurare

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Raporturile juridice de asig iau nastere intre asigurator si asigurat, ei fiind legati prin obligatii reciproce.
a) asiguratorul este pers juridica, de obicei societate de asig care in schimbul primei de asigurare incasate de la asigurati isi asuma raspunderea de a acopri pagubele produse bunurilor asigurate de anumite calamitati naturale sau accidente, de a plati suma asigurata la producer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elementele care intervin in operatiunile de asigurare

Raporturile juridice de asig iau nastere intre asigurator si asigurat, ei fiind legati prin obligatii reciproce.
a) asiguratorul este pers juridica, de obicei societate de asig care in schimbul primei de asigurare incasate de la asigurati isi asuma raspunderea de a acopri pagubele produse bunurilor asigurate de anumite calamitati naturale sau accidente, de a plati suma asigurata la producerea unui anumit eveniment in viata pers asigurate, sau de a plati o despagubire pt prejudiciul pe care asiguratul l-a adus unei terte pers si de care acesta raspunde in baza legii.

b) asiguratul este pers fizica sau juridica indreptatita prin lege sau prin contractul de asigurare care, in schimbul primei platite asiguratorului solicita acoperirea pagubelor suferite sau plata sumei asigurate, precum si pers fizica sau juridica ce se asigura pt prejudiciul pe care il poate produce unor terte pers.
In asigurarea de bunuri si de raspundere civila, asiguratii pot fi atat pers fizice cat si juridice, pe cand in asig de pers, asiguratii pot fi numai pers fizice ce indeplinesc conditiile prevazute de actele normative.

c) beneficiarul asig este pers careia ii este platita despagubirea sau suma asigurata in momentul realizarii evenimentului sau fen asigurat. In cazul in care beneficiarul este o alta pers decat asiguratul, acesta poate fi indicat de catre asigurat in mod expres in polita de asigurare de pers pe parcursul derularii contractului (printr-o declaratie scrisa a asiguratului) sau poate fi ales de catre asigurator conform dispozitiilor codului civil.
In cazul in care exista mai multi beneficiari, suma asigurata se imparte dupa cum urmeaza:

- in modul stabilit de asigurat, rep in procente, multiplu de cate 5, mai mari decat 0%, a caror insumare nu poate depasi 100%
- daca nu este specificat in polita, in mod egal se imparte la mostenitorii de drept.
Daca un beneficiar este stabilit in mod expres de catre asigurat, aceasta decizie a asiguratului nu poate fi atacata de nici o instanta.
De regula la asigurarea de bunuri, beneficiarul se identifica cu asiguratul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.