Elemente teoretice fundamentale privind ontogeneza

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.71

nivel: Liceu

Odata cu subampartirea mezodermului si diferentierea notocordului are loc aparitia tubului neural. Notocordul induce in ectodermul supraiacent aparitia mediana a unei ingrosari ce constituie placa neurala. Ea se continua pana in regiunea posterioara a discului embrionar si prin invaginare creeaza un sant neural ale carui margini se apropie si se unesc alcatuind tubul neural deasupra caruia ectoder[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente teoretice fundamentale privind ontogeneza

Odata cu subampartirea mezodermului si diferentierea notocordului are loc aparitia tubului neural. Notocordul induce in ectodermul supraiacent aparitia mediana a unei ingrosari ce constituie placa neurala. Ea se continua pana in regiunea posterioara a discului embrionar si prin invaginare creeaza un sant neural ale carui margini se apropie si se unesc alcatuind tubul neural deasupra caruia ectodermul se reface. Odata cu subampartirea mezodermului si diferentierea notocordului are loc aparitia tubului neural.

Notocordul induce in ectodermul supraiacent aparitia mediana a unei ingrosari ce constituie placa neurala. Ea se continua pana in regiunea posterioara a discului embrionar si prin invaginare creeaza un sant neural ale carui margini se apropie si se unesc alcatuind tubul neural deasupra caruia ectodermul se reface. Din punctul de jonctiune al lamei medulare cu ectodermul se desprind celule care determina aparitia a doua cordoane amplasate de o parte si de cealalta a tubului neural. Acestea se divid in grupe celulare cu dispozitie metamerica constituind crestele neurale.

Mezenchimul reprezinta o aglomerare cu potential de diferentiere in multiple directii. Spre regiunile laterale ale embrionului migreaza celule desprinse din lungul liniei primitive care se dispun intre ectoderm si endoderm realizand mezodermul. Acesta se imparte topografic in 3 regiuni :Embrionul uman are 38-41 de somite dispuse metameric care din punct de vedere topografic se repartizeaza in: 3-4 somite occipitale, 7 somite cervicale, 12 somite toracale, 5 somite lombare, 5 somite sacrale, 5-8 somite coccigiene.

Peretele medial al somitelor se desface , celulele se dispun paraaxial si determina formarea sclerotomului in zona mediana, a miotomului in zona centrala si a dermatomului in zona periferica.
In interiorul mezodermului lateral apare o cavitate numita celom , limitata inspre ectoderm de foita mezodermica a lamei laterale , ce devine mezoderm somatic (foita somatopleurala) si inspre endoderm de mezodermul splanhnic (foita splahnopleurala).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.