Elemente teoretice de baza privind finantele

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.11

nivel: Facultate

Finanțele întreprinderii trebuie să contribuie la consolidarea economiei de piață, a dezvoltării proprietății private, la o mai bună gestionare a patrimoniului, asigurarea unui circuit eficient al capitalurilor, la armonizarea tutror intereselor, la promovarea progresului tehnic și la creșterea calității produselor în vederea unei participări eficiente la circuitul mondial al bunurilor și valorilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente teoretice de baza privind finantele

Finanțele întreprinderii trebuie să contribuie la consolidarea economiei de piață, a dezvoltării proprietății private, la o mai bună gestionare a patrimoniului, asigurarea unui circuit eficient al capitalurilor, la armonizarea tutror intereselor, la promovarea progresului tehnic și la creșterea calității produselor în vederea unei participări eficiente la circuitul mondial al bunurilor și valorilor.

FUNCȚIILE FINANȚELOR ÎNTREPRINDERII

Ca orice subsistem financiar, finanțele întreprinderii îndeplinesc 2 roluri importante și anume funcția de repartiție și funcția de control prin intermediul cărora se poate adânci și analiza și rolul finanțelor.

FUNCȚIA DE REPARTIȚIE

În condițiile economiei de piață funcția de repartiție are alte valențe imprimate de forma de proprietate, autonomia întreprinderii și strategiile dezvoltate.

La modul general se poate spune că funcția de repartiție constă în formarea capitalurilor, în alocarea și folosirea lor în scopul realizării obiectivului ce constă în : producție, comercializare, obținere de profit, etc.

Pe un plan analitic funcția de repartiție reflectă colectarea capitalurilor inițiale din diferite surse, circuitul și repartizarea acestora pe destinații, organizarea și constituirea lor,modificarea proporțiilor fondurilor,atragerea de noi surse externe.

Întrucât constituirea și gestionarea capitalurilor, desfășurarea activității economice și obținerea de rezultate financiare dau naștere unor obligații bănești, funcția de repartiție trebuie să le includă și pe acestea.

Procurarea și dezvoltarea activului economic sau a aparatului de producție necesită existența unor resurse bănești de finanțare. Aceste fonduri proprii și împrumutate se avansează și se încorporează în elementele de activ trecând prin diferite faze ale circuitului economic, ele întorcându-se dacă acțiunea desfășurată este eficientă economic cu un surplus monetar.

Astfel, funcția de repartiție reflectă atât constituirea capitalurilor sociale cât și a celor destinate creșterii sau satisfacerii altor obiective economice; funcția de repartiție se concretizează în formarea capitalurilor proprii și împrumutate, in alocarea și folosirea acestora, formarea și repartizarea profitului, restituirea împrumuturilor și achitarea obligațiilor.

Prin intermediul funcției de repartiție a finanțelor se formează și se utilizează o gamă variată de fonduri pentru satisfacerea nevoilor proprii ale întreprinderii, ale salariaților și cerințelor sociale.
Deși există diferențe de la o întreprindere la alta în ceea ce privește structura fondurilor se pot identifica elemente comune :

- în regiile autonome, pe lângă capitalurile proprii și împrumutate se mai crează și o serie de fonduri din profit (fondul de rezervă, fondul de dezvoltare, fondul de acțiuni culturale, sportive, fondul pentru recalificare, fondul de cointeresare și premiere, etc.)

- în societățile comerciale structura fondurilor este asemănătoare cu cea a regiilor autonome, apărând diferențe în ceea ce privește modul de procurare și de repartizare a rezultatelor nete; își pot procura capital prin vânzarea de acținui, aporturi noi; la societățile comerciale repartizarea rezultatului între asociați/acționari se face în funcție de ponderea pe care o deține fiecare.

- regiile și societățile comerciale cu capital de stat pot beneficia și de subvenții, alocații de la stat pentru acoperirea unor diferențe de preț sau unor costuri mari de exploatare; de aici provin particularitățile cu privire la modul de repartizare al rezultatului în unitățile de stat.

- societățile comerciale varsă la buget impozitul pe profit iar profitul net în mare parte le revine acționarilor între care se poate afla și statul.

- înlocuirea și sporirea capitalului economic la o societate comercială existentă se poate realiza din resurse interne cum sunt prelevările din profit
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.