Elemente simbolistice specifice poeziei bacoviene

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Bacovia alesese sau poate fusese el cel ales de muze sa reprezinte si sa urce la cote nebanuite simbolismul rom%nesc. Caci "n 1916 , c%nd "i aparea volumul de debut Plumb , literatura noastra consemmna de fapt una din datele de referinta ale poeziei , cartea anunt%nd o individualitate lirica de necontestat , at%t "n raport cu ceilalti simbolisti ( Macedonski , Minulescu , M.Demetriade , S.Petica ,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente simbolistice specifice poeziei bacoviene

Bacovia alesese sau poate fusese el cel ales de muze sa reprezinte si sa urce la cote nebanuite simbolismul rom%nesc. Caci "n 1916 , c%nd "i aparea volumul de debut Plumb , literatura noastra consemmna de fapt una din datele de referinta ale poeziei , cartea anunt%nd o individualitate lirica de necontestat , at%t "n raport cu ceilalti simbolisti ( Macedonski , Minulescu , M.Demetriade , S.Petica , D.Anghel ) c%t si cu cei de alte orientari , predecesori sau contemporani cu el . Si fata de unii , si fata de altii , Bacovia venea cu un univers al lui , orasul provincial , stilizat "n linii si culori esentiale , "n tonuri de cenusiu , violet si galben .

El aduce acel sf%rsit continuu , cum avea sa-i defineasca mesajul operei un comentator de mai t%rziu , Ion Caraion .Bacovia are voluptatea mortii , a dezagregarii , a trecerii "n neant si toate simbolurile poeziei sale conduc catre aceasta idee. Cel mai adesea fixarea cadrului "n care "si plaseaza simbolurile are loc toamna si iarna , cel dint%i dintre aceste anotimpuri fiind prin excelenta el "nsusi un simbol al mortii .

Caderea frunzelor apare "n plan strict vegetativ al naturii ca o eliberare , stare catre care , caz%nd "n moarte "n plan uman tinde sa ajunga si poetul , "mpreuna cu iubita lui , precum "n Note de toamna . en ceea ce priveste primavara , poetul "i contrapune latura sumbra a existentei , si de aceea el nu scrie poezii senine si optimiste ci Nervi si Note melancolice .

S-a spus ca poezia lui Bacovia sta sub semnul liricii simboliste franceze . ensusi poetul marturisea "n 1943 ca persistenta "ntr-o culoare a deprins-o de la francezi si ca prin 1898-1903 , una din obsesiile sale a fost simbolismul decadent si ca l-au preocupat ad%nc Verlaine , Rimbaud , Baudelaire , Rollinat , Jean Moreas . Sunt "nsa suficient de multe note distinctive si personale care-l "ndeparteaza pe poet de simbolistii din tara lui Voltaire .

Ceea ce la Verlaine si Baudelaire , ca si la ceilalti simbolisti, urmarea , alaturi de semnificatii muzica si armonia , la Bacovia , dimpotriva , e dizarmonic , aproape antimuzical , datorita sincopelor , ruperilor de vers . Peisajul sau e "ntunecat , cu tuse "ngrosate p%na la brutalitate . Ceea ce conteaza la el e decorul , halucinant pentru ca "nfioara , captivant pentru ca trimite la planul dedesubt al poeziei
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.