Elemente simbolice in romanul Zahei Orbul de Vasile Voiculescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.79

nivel: Liceu

La o prima lectura, romanul simbolic Zahei orbul nu pare a fi nimic mai mult decat epopeea unui orb gigantic prin lume in cautarea vindecarii. Destinul sau nu este unul simplu. Ramas fara vedere datorita consumarii unei bauturi otravite, porneste spre schitul Derventului, locul in care credea ca isi va putea recapata vederea. In drumul sau spre implinirea idealului se strecoara mai multi calauzito[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente simbolice in romanul Zahei Orbul de Vasile Voiculescu

La o prima lectura, romanul simbolic Zahei orbul nu pare a fi nimic mai mult decat epopeea unui orb gigantic prin lume in cautarea vindecarii. Destinul sau nu este unul simplu. Ramas fara vedere datorita consumarii unei bauturi otravite, porneste spre schitul Derventului, locul in care credea ca isi va putea recapata vederea. In drumul sau spre implinirea idealului se strecoara mai multi calauzitori, care, oferindu-i ajutorul, nu doresc decat sa profite de forta lui fizica si de naivitatea sa.

Pentru Pantera, prima calauza, o baltatura salbateca, cazul preferat al medicilor si spaima targurilor si a balciurilor, Zahei este cersetorul ideal, "o mina de aur", cea mai buna momeala pentru lipitorile baltilor, un robot care invarte o comedie in balci. Pentru Caliopi, curtezana senzuala si cu gusturi rafinate, orbul este barbatul cel mai indicat pentru "mari izbanzi ale patimii", in timp ce pentru arendasul Lagradora este cel care-i va ispasi pedeapsa pentru uciderea Caliopei, tiitoarea lui. Din acest moment, destinul sau ia o intorsatura radicala.

In cei cincisprezece ani petrecuti in ocna va avea prilejul sa-si gaseasca iluminarea interioara. Voiculescu reuseste sa infatiseze o lume neagra, a obscurului in lumina rece a "negrei catedrale", o lume ce incearca sa copieze viata exterioara dupa propriile legi, o lume degradata, mizera, insa nu dezumanizata. Acest spatiu va fi locul cel mai luminos pentru Zahei sub calauzirea lui Boeru, unul dintre cei care a resit sa se impuna printre ocnasi ca lider. Momentul in care paraseste ocna reprezina pentru Zahei un nou inceput spre necunoscut.

Singur, in incapacitatea fizica de a vedea - cu un corp marcat de anii grei ai detentiei - "orbului nu-i ramasesera numai osemintele instinctelor, scheletul firii lui salbatice, ciolanele tari ale urii si ale razbunarii"; de aceea, la eliberare ramane o vreme sprijinit de zidurile inchisorii "izgonit parca din paradis". Urmeaza un nou sir de rataciri prin lume spre schitul Derventului, insa ajuns acolo, in locul lui nu mai gaseste nimic altceva decat "o movila inalta de moloz si caramizi, sub care pierise crucea tamaduitoare" si "cateva pasari salbatice".

Pus in fata unei realitati atat de greu de acceptat, atitudinea lui este surprinzatoare: "N-a tasnit macar o singura scanteie, din fundul orbeniei lui. (...) S-a lasat dus inapoi de mana ca un copil". Deznadejdea-i este exteriorizata prin dorinta de a se arunca in apele Dunarii care, insa, il incarca de vitalitate. Singurul scop al existentei sale este acum razbunarea pe carciumarul care-l orbise si pe arendasul caruia ii datora anii petrecuti in ocna. Destinul il priveaza si de acest lucru, deoarece acestia au cazut victime ale evenimentelor istorice din perioada detentiei lui - primul razboi mondial, in cazul carciumarului Stavarache, respectiv, rascoala de la 1907, pentru arendas.

Speranta vindecarii reinvie. In satul Cervoiului, un preot olog savarseste videcari miraculoase. Cei doi isi vor completa incapacitatile fizice printr-o fuziune: Zahei il va cara in spinare iar preotul ii va reda partial vederea tinandu-i mana pe cap. Insa preotul savarseste un dublu sacrilegiu: vrea sa boteze un copil muribund pentru a-l umili pe tatal acestuia, preotul tanar al satului, dar copilul moare inaintea savarsirii actului ritualic iar, in disperarea sa, preotul rastoarna potirul cu Euharistia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.