Elemente paramagnetice si feromagnetice

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.37

nivel: Gimnaziu

În jurul anului 550 î Hr. în China a fost inventat furnalul și s-a obținut prima fontă turnată.

Ca abundență, fierul este al zecelea element în univers și al 4-lea pe Pământ (al doilea metal, după aluminiu). Ca masă însă, fierul ocupă primul loc pe Pământ. În prezent se consideră că 80% din nucleul interior al Pământului este format din fier. Sub formă de diverse combinații, el form[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente paramagnetice si feromagnetice

În jurul anului 550 î Hr. în China a fost inventat furnalul și s-a obținut prima fontă turnată.

Ca abundență, fierul este al zecelea element în univers și al 4-lea pe Pământ (al doilea metal, după aluminiu). Ca masă însă, fierul ocupă primul loc pe Pământ. În prezent se consideră că 80% din nucleul interior al Pământului este format din fier. Sub formă de diverse combinații, el formează 5% din scoarța terestră, însă în stare pură se găsește doar accidental (în meteoriți). Se presupune de asemenea că planeta Marte își datorează culoarea roșiatică unui sol bogat în oxid de fier

Cobaltul este un metal cu numărul atomic 27. În 1730 chimistul suedez George Brandt, a izolat pentru prima oară acest metal. Numele acestui metal poate fi pus în relație cu sensul cuvântului kobalt în limba germană și anume spirit rău. Datorită proprietăților feromagnetice cobaltul este folosit pentru fabricarea magneților; oxizii cobaltului sint folositi la obtinerea unor emailuri albastre( albastru-cobalt) pentru ceramice. Tot oxizii se folosesc la colorarea sticlei in albastru. Izotopul radioactiv( Co60) este utilizat la radioterapia cu raze gamma( gammaterapie). O curiozitate este ca sarurile higroscopice ( exemplu CoCl2) sunt albastre in stare anhidra si de culoare roz in stare hidratata.

Nichelul (simbol: Ni, număr atomic: 28) este un metal raspândit în diverse produse chimice și aliaje constituind circa 0,008% din scoarța pământului. Acest lucru face ca omul să fie în continuu expus la acest metal. Nichelul este corodat de transpirație, salivă și alte lichide secretate de organism. Incidența alergiei la nichel în populația generală este de circa 30% cu o netă preponderență la femei. Sursele de expunere sunt: domestice, profesionale, iatrogene, accidentale și alimentare.

Este un metal de culoare alb-cenușie, cu densitatea de 8900 Kg/m3, se topește la o temperatură de 1455°C. Ca proprietăți, este maleabil, ductil, tenace și se deformează plastic ușor la rece. Este rezistent la acțiunea substanțelor organice și anorganice, cu excepția celor care conțin sulf, și prezintă o mare rezistență la coroziunea atmosferică, de acea e utilizat la galvanizare.

Oțelul este un aliaj ce conține ca elemente principale fierul și carbonul, având un conținut de carbon sub 2,11 %. Aliajele fier-carbon cu mai mult de 2,11% carbon se numesc fonte. Oțelurile sunt materialele cu cea mai largă utilizare în industrie. Proprietățile lor pot să varieze în limite foarte largi în funcție de conținutul de carbon și de alte elemente de aliere.

În funcție de conținutul în elemente de aliere, oțelurile se împart în:
•oțeluri nealiate (numite și oțeluri carbon), care conțin ca elemente principale doar fierul și carbonul
•oțeluri aliate, care pe lângă fier și carbon conțin și alte elemente: nichel, crom, molibden, vanadiu etc.

În condiții de echilibru, cei mai importanți constituenți ai oțelurilor nealiate sunt ferita, austenita, cementita și perlita. Pentru a îmbunătăți cât mai mult duritatea și rezistența oțelurilor, acestea se supun de regulă unor tratamente termice cum ar fi călirea sau nitrurarea. Scopul final al unor asemenea tratamente este de obicei obținerea martensitei.

Metale paramagnetice

Cuprul (numit și aramă) este un element din tabelul periodic având simbolul Cu și numărul atomic 29. Cuprul este un metal de culoare roșcată, foarte bun conducător de electricitate și căldură. Cuprul a fost folosit de oameni din cele mai vechi timpuri, arheologii descoperind obiecte din acest metal datând din 8700 î.Hr. A fost unul din primele metale folosite, deoarece cantități mici din el apar în unele locuri în stare liberă. Principalele minereuri ale cuprului sunt: calcozina (sulfura de cupru), calcopirita sau criscolul (ferosulfura de cupru), cupritul (oxidul cupros) și malachitul si azuritul (ambele forme ale carbonatului basic de cupru).

Metoda folosită pentru extracția de cupru depinde natura minereului. Daca cuprul se găsește în stare liberă, el poate fi separat prin sfărâmarea minereului în bucăți mici și amestecarea sa cu apa. Cuprul, fiind relativ greu, se depune pe fund. Cuprul, care are o puritate de peste 99%, este folosit la fabricarea conductelor de gaz și apa, a materialelor pentru acoperișuri, a ustensilelor și a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducător de caldură, se utilizeaza la boilere și alte dispozitive ce implică transferul de caldură, sau folie de cupru (simplu strat) sau două (dublu strat) se flosește ca PCB. Originea numelui: din cuvântul latinesc cyprium (dupa insula Cipru).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.