Elemente moderniste si postmoderniste in opera lui Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.64

nivel: Liceu

In Isabel si apele diavolului avem insul care prin reactie fata de imobilismul burghez va dezvolta o adevarata pedagogie a aventurii. Indemnul de care asculta in esenta doctorul este acela de a destabiliza vietile: "Aceeasi ispita de a tulbura, de a strecura indoieli, de a chema constiinta libertatii intr-o existenta [...] stupida3 . Manat de un astfel de demon al "coruperii", doctorul se va strad[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente moderniste si postmoderniste in opera lui Mircea Eliade

In Isabel si apele diavolului avem insul care prin reactie fata de imobilismul burghez va dezvolta o adevarata pedagogie a aventurii. Indemnul de care asculta in esenta doctorul este acela de a destabiliza vietile: "Aceeasi ispita de a tulbura, de a strecura indoieli, de a chema constiinta libertatii intr-o existenta [...] stupida3 . Manat de un astfel de demon al "coruperii", doctorul se va stradui, mai intai sa starneasca in cumpatata Leanor un gust al non-conformismului ("un sclipat", "o nebunie", "un mister"). Ulterior, el va purcede cu hotarare la "ispitirea" lui Tom, luptand pentru a-l determina "sa paraseasca orasul pentru lume".

Mare vocatie a postmodernismului este sinteza, demersul integrator, astfel incat, chiar si atunci cand, pentru o clipa, el uita de sine si se abandoneaza unor tentatii deconstructiviste, sfarseste prin a da ascultare imboldurilor totalizatoare. Alternand intre confesiune si eruditie, M. Eliade si-a schitat romanul Isabel si apele diavolului printr-un act de pur egotism. Isabel si apele diavolului este o confesiune, un jurnal confuz, romantat, un carnet de experiente morale al uni intelectual care se vede numai pe sine in contactul cu lumea.

Tanarul doctor orientalist, eroul din Isabel... e un alter ego al autorului, usor deghizat. Conceput ca un "geniu sterp", sfasiat de dorinta de viata si de creatia stiintifica, voiind sa domine si sa modeleze suflete, initiindu-le in pacatul carnii si in evaziunea din societate spre o afirmare egoista, el este un donjuan luciferian, redus la intelect si sexualitate.Romanul se transforma intr-un conflict de concepte. Isabel simbolizeaza mediocritatea satisfacuta-n cadre sociale prestabilite. Tom ii reveleaza un nou aspect al pacatului, iar Miss Roth exprima o atitudine de estetism in care viciul si arta apar ca forme supreme ale afirmarii individualiste.

Daca primul episod cu Isabel e un carnet de insemnari fragmentare de naratiune, mai mult interioara decat epica, evocarea societatii si a atmosferei morale din vila profesoarei Roth este agasanta prin pedantism. Isabel fusese parasita dupa ce doctorul orientalist o intoxicase cu initierea-n viata simturilor; masculinitatea lui orgolioasa s-a rupt de prizonieratul carnii si al incadrarii in societate. Isabel ramane insarcinata cu un soldat mediocru. Inca o cunoastere prin pacat.

Rostul de initiator in pacatul carnal al tanarului doctor e termint. Se purifica luand de sotie pe Isabel, trecuta prin infernul experientelor. Demonul cunoasterii e satisfacut de acum; Isabel moare, dar diavolul l-a vindecat pe tanarul metafizician de "geniul sterp". Prin cunoasterea faptei a ajuns la sensul vietii: creatia sta in suferinta si in act; rodul cunoasterii e punctul nascut de Isabel prin pura influenta morala. Diavolul e insusi doctorul orientalist, care a indemnat femeia la pacatul originar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.