Elemente expresioniste in lirica lui V Copilu Cheatra

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Este bine de subliniat ca motivele expresioniste, cate se regasesc, mai mult sau mai putin evident, in poetica lui V.Copilu Cheatra, se afla, desigur, in empatica concordanta cu lirica expresionista a lui Aron Cotrus. Astfel, expresioniste sunt dimensiunile cosmice in care Copilu Cheatra isi desfasoara "strigatul" si "dezmarginirea" in numele motilor, mesianismul dezrobirii, prevestirea unor rev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente expresioniste in lirica lui V Copilu Cheatra

Este bine de subliniat ca motivele expresioniste, cate se regasesc, mai mult sau mai putin evident, in poetica lui V.Copilu Cheatra, se afla, desigur, in empatica concordanta cu lirica expresionista a lui Aron Cotrus. Astfel, expresioniste sunt dimensiunile cosmice in care Copilu Cheatra isi desfasoara "strigatul" si "dezmarginirea" in numele motilor, mesianismul dezrobirii, prevestirea unor revolte care mocnesc, dar si a unui viitor mai bun pentru cei obiditi, apelul la traditiile arhaice, credintele populare, miturile, legendele, eresurile, zacaminte folclorice din care izvoraste poetica sa.

Expresionista este viziunea asupra naturii Muntilor Apuseni, care s-a incrancenat, s-a facut aspra si coltoasa, in conformitate cu chipul si asemanarea oamenilor de aici. Lirismul razvratit, indignarea si revolta in fata nedreptatilor sociale pe care le indura de veacuri motii, dar si indignarea in fata ororilor istoriei care vine cu dictate precum cel de la Viena, acutismul social, dinamismul violent, vointa vindicativa a maselor, lirica energic-protestatara, chiar daca de mai slaba forta ca cea cotrusiana, sunt tot atatea alte elemente expresioniste prezente mereu in paginile scrise de poetul motilor.

Tot expresioniste sunt spiritul anti-burghez si anti-capitalist aspiratiile de trecere de la protest la lupta deschisa impotriva asupririi sociale, condamnarea razboiului care a tras "hat" peste trupul tarii la Feleac, a dictatelor si dictaturilor, solidaritatea, fraternitatea, de tip Werfel, cu cei multi si obiditi, nadejdea intr-o lume mai buna. Dar V.Copilu Cheatra are afinitati expresioniste si cu Blaga, deci cu "gandiristii", nu printr-o exagerata sensibilitate metafizica, ori prin cautarea absolutului pe cai transcendentale, ci, mai degraba, prin aspiratia catre "dezmarginire". El este un "ducaret", cum marturiseste undeva, un suflet ars de dorul plecarilor ("Ca pe jar imi arde dorul si de dor ard ca o plita").

Ca si Lucian Blaga, care le cerea muntilor un "alt trup" in care sa-i incapa sufletul, ori Aron Cotrus, cu "plecarile, plecarile, plecarile,/ din toate porturile si din toate garile/ pe toate marile, spre toate departarile/ spre toate tintele si asteptarile/ spre marginile lumilor si ale gandului/ spre marginile sufletului meu - flamandului!...". Este, insa de observat, ca daca la Cotrus pusta intinsa semnifica nostalgia infinitului, la Cheatra este vorba despre un infinit in sus, dezmarginirea spre stele prin dor si accesul chiar la dumnezeu ca sol al revoltelor sau al rugilor in numele celor multi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.