Elemente de tribologie

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Frecarea tehnic uscata apare frecvent in natura si tehnica, cand suprafetele in contact sunt neunse. Aceasta frecare admite prezenta aerului sau a altui mediu gazos. Microneregularitatile rezultate in urma prelucrarii mecanice a suprafetelor in contact angreneaza intre ele formand, din loc in loc (fig. 1), puncte de adeziune moleculara (sudura). Fortele de frecare sunt determinate de rezistenta la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de tribologie

Frecarea tehnic uscata apare frecvent in natura si tehnica, cand suprafetele in contact sunt neunse. Aceasta frecare admite prezenta aerului sau a altui mediu gazos. Microneregularitatile rezultate in urma prelucrarii mecanice a suprafetelor in contact angreneaza intre ele formand, din loc in loc (fig. 1), puncte de adeziune moleculara (sudura). Fortele de frecare sunt determinate de rezistenta la forfecare a punctelor de sudura.

Datorita acestui fapt, frecarea tehnic uscata se caracterizeaza prin coeficienti de frecare mari, deci si prin pierderi mari prin frecare si uzuri importante. In situatia frecarii uscate, se aplica legile frecarii (forta de frecare este direct proportionala cu forta normala de apasare si coeficientul de frecare A" depinde numai de cuplul de materiale si nu depinde de marimea suprafetelor in contact).
Frecarea limita (semiuscata) se realizeaza atunci cand intre suprafetele in contact ale celor doua piese este prezent un strat subtire de lubrifiant, puternic ancorat de suprafetele celor doua piese aflate in contact.

Stratul de lubrifiant, continuu sau discontinuu, de grosime cuprinsa intre 10-3 si 10-2 A"m, impiedica formarea punctelor de adeziune moleculara intre suprafetele in frecare (fig. 2).
Si in cazul frecarii limite se aplica legile frecarii. Fortele de frecare scad de 2...3 ori fata de cele corespunzatoare frecarii uscate iar uzarea se poate micsora de sute sau chiar de mii de ori. Explicatia acestui fenomen consta in faptul ca rezistenta la forfecare a stratului aderent este mult mai redusa decat cea a materialelor cuplei.

Frecarea fluida se produce cand intre suprafetele cuplei este interpus un film de lubrifiant portant mai gros decat inaltimea maxima a asperitatilor (fig. 3). Acesta este regimul ideal de functionare a unui lagar cu frecare cu alunecare. Contactul dintre filmul de lubrifiant si suprafetele celor doua piese care formeaza cupla este continuu, iar fortele de frecare sunt determinate de tensiunile tangentiale din fluid. Acest tip de frecare reduce foarte mult uzura si fortele de frecare datorita valorilor reduse ale tensiunilor tangentiale de rupere a filmului de lubrifiant. Se studiaza conform teoriei mecanicii fluidelor. Notiunea de coeficient de frecare are, in acest caz, doar un sens conventional, acesta determinandu-se cu relatia
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.