Elemente de prozodie

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

In a doua jumatate a sec. XVII (de cand dateaza cele mai vechi scrieri romanesti in versuri - poemul "Viiata lumii", de Miron Costin si "Psaltirea in versuri" a lui Dosoftei se foloseau mai multe cuvinte stih (din gr. "stihos" = sir, rand): Varlaam: "Stihuri la stema Moldovei".Miron Costin scrie un mic tratat de prozodie, cel dintai din literatura noastra, care se numeste "Intelesul stihurilor cum[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de prozodie

In a doua jumatate a sec. XVII (de cand dateaza cele mai vechi scrieri romanesti in versuri - poemul "Viiata lumii", de Miron Costin si "Psaltirea in versuri" a lui Dosoftei se foloseau mai multe cuvinte stih (din gr. "stihos" = sir, rand): Varlaam: "Stihuri la stema Moldovei".Miron Costin scrie un mic tratat de prozodie, cel dintai din literatura noastra, care se numeste "Intelesul stihurilor cum trebuieste sa sa citeasca".

Poezia (gr. "poitis" = creatie) = este alcatuita, in mod obisnuit, din mai multe versuri, de obicei grupate intr-o strofa.
Emistihul = una dintre cele doua jumatati de vers, separate prin cezura (pauza de la jumatatea versului). "Sara pe deal // buciumul suna cu jale". Strofa = un ansamblu unitar intr-o poezie format dintr-unul sau mai multe versuri, in general despartita printr-un spatiu grafic de alte unitati de acelasi fel.

= versurile intr-o strofa sunt unite atat prin ideea pe care o exprima, cat si prin elementele de versificatie (ritm, rima, masura).
7. Polimorfe (de sapte, opt, noua, zece, unsprezece sau douasprezece versuri) septet, octava, nona, decima. Refrenul = cuvant, vers sau grupare de versuri repetate la anumite intervale (de obicei dupa fiecare strofa) spre a intari o anumita idee sau un anumit efect artistic.Rima = potrivirea sunetelor finale din doua sau mai multe versuri incepand cu ultima vocala accentuata.

Rimele = sunete sau grupuri de sunete identice sau aproape identice cu care se termina versurile dintr-o poezie.Ritm = armonia ce rezulta din asezarea simetrica a silabelor accentuate si neaccentuate in vers. Cea mai simpla unitate ritmica in vers este silaba. In antichitate, in poezia greaca si latina, deoarece vocalele acestor limbi erau fie lungi, fie scurte, intalnim silabe lungi si silabe scurte (versificatie cantitativa). Versificatia cantitativa a cedat locul celei calitative - silabe accentuate si neaccentuate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.