Elemente de procedura judiciara

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Organizarea judiciara se instituie avand ca finalitate asigurarea respectarii drepturilor si a libertatilor fundamentale ale persoanei prevazute, in principal, in urmatoarele documente: Carta internationala a drepturilor omului, Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite asupra drepturilor copilului si Carta drepturilor fund[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de procedura judiciara

Organizarea judiciara se instituie avand ca finalitate asigurarea respectarii drepturilor si a libertatilor fundamentale ale persoanei prevazute, in principal, in urmatoarele documente: Carta internationala a drepturilor omului, Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite asupra drepturilor copilului si Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, precum si pentru garantarea respectarii Constitutiei si a legilor tarii.

Organizarea judiciara are, de asemenea, ca obiectiv de baza asigurarea respectarii dreptului la un proces echitabil si judecarea proceselor de catre instante judecatoresti in mod impartial si independent de orice influente extranee.Principiile organizarii judiciare Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. Justitia se infaptuieste in numele legii, este unica, impartiala si egala pentru toti. Justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti:

Competenta organelor judiciare si procedura judiciara sunt stabilite de lege. Ministerul Justitiei asigura buna organizare si administrare a justitiei ca serviciu public. Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime in exercitarea dreptului sau la un proces echitabil. Accesul la justitie nu poate fi ingradit. Toate persoanele sunt egale in fata legii, fara privilegii si fara discriminari.

Dreptul la aparare este garantat. In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie reprezentate sau, dupa caz, asistate de un aparator, ales sau numit din oficiu, potrivit legii.Intr-un stat de drept, avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are sarcina de a apara drepturile si libertatile acestora. El este deopotriva sfatuitorul si aparatorul cel mai fidel al clientului sau.

Misiunea lui ii impune indatoriri si obligatii multiple, uneori aparent contradictorii fata de client, tribunale si celelalte autoritati, fata de profesia sa si fiecare confrate in parte. Dar, mai ales, fata de publicul larg, pentru care o profesie liberala si independenta, supusa respectarii normelor pe care ea si le-a impus, reprezinta un mijloc esential de aparare a drepturilor omului in fata statului si a altor puteri.

Initial, drepturile omului au rezultat din conceptia filozofica a dreptului natural. Drepturile omului sunt inerente persoanei umane. Ele nu au fost create si nici nu li s-a conferit o valoare juridica printr-o adunare. Este suficient sa fie expuse pentru ca "declararea" lor sa le reaminteasca neincetat membrilor corpului social ca au obligatia sa le respecte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.