Elemente de metodologie a cercetarii stiintifice in economie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Cercetarea stiintifica in calitatea ei de investigare consacrata descoperirii, evidentierii, verificarii si punerii in slujba omului si progresului social a unor noi cunostinte, poate fi delimitata in trei mai tipuri:a) Cercetarea fundamentala .- Ea este menita sa descifreze legile naturii, gandirii si societatii, sa asigure deschideri noi spre cunoastere, sa ofere perspective de progres. Un loc [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de metodologie a cercetarii stiintifice in economie

Cercetarea stiintifica in calitatea ei de investigare consacrata descoperirii, evidentierii, verificarii si punerii in slujba omului si progresului social a unor noi cunostinte, poate fi delimitata in trei mai tipuri:a) Cercetarea fundamentala .- Ea este menita sa descifreze legile naturii, gandirii si societatii, sa asigure deschideri noi spre cunoastere, sa ofere perspective de progres. Un loc deosebit in cadrul ei il are cercetarea fundamentala orientata spre aplicatii practice in viitor.

Cercetarea aplicativa. - Acest tip de cercetare, folosind rezultatele celorlalte categorii de cercetare precum si cunostinte empirice, se preocupa de transformarea lor in tehnici si tehnologii concrete, in masini si echipamente noi sau perfectionate, in produse noi sau innoite, in masuri de perfectionare a conducerii si organizarii economiei, etc.

Cercetarea de dezvoltare. - Este consacrata utilizarii rezultatelor cercetarii fundamentale si aplicative in vederea obtinerii unor solutii noi, de principiu, problemelor ridicate de diferite domenii ale tehnicii si economiei.Stiinta este in esenta, cautarea adevarului. Valoarea intelectuala a stiintei poate fi apreciata din doua puncte de vedere. Ea reprezinta o realizare a mintii omenesti si ofera totodata un test caruia trebuie sa i se conformeze toate teoriile mai cuprinzatoare.

Intreaga stiinta depinde de conceptele ei. Aceste concepte sunt idei care capata o denumire. Ele determina intrebarile pe care le punem si, in felul acesta, implicit, raspunsurile pe care le putem obtine. Ele sunt fundamentale in raport cu teoriile enuntate in functie de aceste concepte. Pentru progresul stiintei este caracteristic faptul ca un concept sau un grup de concepte pot ceda locul altui concept fara a afecta prea mult cunostintele obtinute cu ajutorul conceptelor initiale.

Capacitatea de a transfera unele rezultate de detaliu de la o teorie la alta constituie o mare forta a stiintei si ii este specifica. Conceptele si teoriile sunt mai degraba descoperite decat inventate si sunt conditionate de nivelul general al cunoasterii.Spre deosebire de trairile si senzatiile de natura personala, cum ar fi visurile sau durerea, stiinta este o cunostinta care, in principiu cel putin, este de natura sociala, in sensul ca poate fi impartasita de un mare numar de oameni.

De aici rezulta preferinta pentru enunturi facute intr-o forma valabila pentru mari grupuri de observatori. Se poate aprecia ca principiul relativitatii este o expresie a acestei preferinte.Fiecare stiinta isi are notiunile sale, metodele sale specifice, rodul evolutiei si al acumularilor istorice; toate stiintele au insa in comun ceea ce se numeste metoda stiintifica de abordare a cercetarii. Desi conceptia despre metoda se schimba odata cu stiinta insasi, se contureaza o serie de principii cu caracter permanent, proprii oricarei metode stiintifice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.