Elemente de medicina paleativa

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Uneori optiunea pentru una sau alta este mai dificila decit pare. De exemplu, decelarea intre reactia normala si cea patologica a cuiva pus in situatia de a face fata unei boli incurabile nu este intotdeauna o sarcina usoara: tristetea este o reactie comuna, ea putind semnifica si durerea unei separari neanticipate altfel, de rolurile sociale si de activitatile generatoare de satisfactii din viata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de medicina paleativa

Uneori optiunea pentru una sau alta este mai dificila decit pare. De exemplu, decelarea intre reactia normala si cea patologica a cuiva pus in situatia de a face fata unei boli incurabile nu este intotdeauna o sarcina usoara: tristetea este o reactie comuna, ea putind semnifica si durerea unei separari neanticipate altfel, de rolurile sociale si de activitatile generatoare de satisfactii din viata pacientului. Se poate vorbi, ca fenomen foarte frecvent, de un adevarat "doliu anticipator", care trebuie diferentiat de depresie, ca episod patologic major, pentru ca atitudinea terapeutica, inclusiv abordarea medicamentoasa, este diferita in cele doua cazuri.

Distinctia nu este usor de realizat in practica, cele doua avind in comun simptome ca oboseala, pierderea interesului, insomnia, apetitul sexual scazut, retragerea, scaderea puterii de concentrare. Doar intensitatea mare a acestor simptome, ca si rezistenta / agravarea lor pe parcurs, pot pleda pentru episodul depresiv major.Acest tip de raportare la boala se coreleaza cu ceea ce observam adesori in practica : retragerea brusca a suportului (inclusiv medical, care ramine la un nivel formal), odata ce incurabilitatea a fost documentata, incercarea de a transfera bolnavul intr-un alt serviciu, ascunderea adevarului cu privire la boala, incercarea (A?neindeminatica) a membrilor familiei de a pastra aparentele, etc.

Totul are loc ca si cum s-ar fi exclus cu totul posibilitatea recaderii, iar aceasta ia pe nepregatite pe toata lumea. Tendintele cele mai moderne in "end-of-life care" reformuleaza chiar si modelul de mai sus, caruia ii reproseaza diviziunea formala a stadiilor terapeutice in stadii curative, de recadere, terminale. In aceasta din urma conceptie, se porneste de la ideea, cu sustinere faptica (Lynn et al., 1996) ca moartea poate surveni intempestiv, in timpul asistentei unui bolnav incurabil.

Bolnavul dificil: se caracterizeaza prin faptul ca are reactii ostile fata de membrii echipei medicale sau alti pacienti, reactii susceptibile de a genera contratransfer negativ, este hipo- sau non-compliant, vesnic nemultumit de calitatea serviciilor medicale, uneori este imposibil de abordat cu ajutorul psihotropelor (din cauza reactiilor adverse ale unora din ele, capabile a inrautati starea de fond: ex. anumite anxiolitice la un bolnav in insuficienta respiratorie).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.