Elemente de mecanica analitica

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.86

nivel: Facultate

Aceste marimi nu sunt in general numai coordonate carteziene ci, in functie de situatia fizica concreta, se pot si alege alte sisteme de coordonate (de exemplu coordonatele sferice sau cilindrice), adecvate situatiei respective.
Numarul coordonatelor generalizate ale unui sistem determina numarul gradelor de libertate ale acestuia. Coordonatele generalizate se pot exprima intotdeauna prin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de mecanica analitica

Aceste marimi nu sunt in general numai coordonate carteziene ci, in functie de situatia fizica concreta, se pot si alege alte sisteme de coordonate (de exemplu coordonatele sferice sau cilindrice), adecvate situatiei respective.
Numarul coordonatelor generalizate ale unui sistem determina numarul gradelor de libertate ale acestuia. Coordonatele generalizate se pot exprima intotdeauna prin coordonatele carteziene ale punctelor materiale ce alcatuiesc sistemul si timp. Astfel, vor exista intotdeauna relatii de forma:
Pentru a putea determina complet starea unui sistem este necesar sa se cunoasca simultan coordonatele si vitezele generalizate la orice moment de timp. Cunoscand aceste marimi la un moment dat, se pot determina in mod univoc si acceleratiile generalizate la acel moment si prin aceasta se poate prezice configuratia la orice moment ulterior. Acceleratiile generalizate sunt date de relatiile:
(2.4)
Relatiile de legatura dintre acceleratiile, coordonatele si vitezele generalizate sunt denumite ecuatii de miscare, care sunt ecuatii diferentiale de ordinul doi. Cunoscand conditiile initiale, prin integrarea ecuatiilor de miscare se obtin functiile necunoscute qi(t) si deci traiectoria sistemului mecanic.
Spatiul s-dimensional al coordonatelor generalizate se numeste spatiu de configuratie. Un punct din acest spatiu se numeste punct figurativ si este determinat de coordonatele generalizate si reprezinta configuratia sistemului la un moment dat. La trecerea sistemului dintr-o stare in alta, punctul figurativ va descrie o traiectorie in spatiul de configuratie: qi= qi(t).

Legile de miscare ale unui sistem fizic pot fi obtinute dintr-un principiu general, cunoscut sub denumirea de principiul minimei actiuni sau principiul lui Hamilton. Pentru enuntul acestui principiu se introduce o noua marime numita actiune, S:
(2.5)
In relatia (2.5) cu L s-a notat functia lui Lagrange, care este data de relatia:
L=T-U (2.6)

unde T este energia cinetica si U energia potentiala a sistemului.
Daca se cunoaste legea de miscare a sistemului atunci functia lui Lagrange se poate calcula in functie de timp si se poate determina valoarea actiunii S intre doua momente sau intre doua pozitii ale sistemului.Principiul minimei actiuni arata ca actiunea calculata in lungul traiectoriei reale a sistemului are o valoare de extrem fata de valoarea actiunii de-a lungul oricarei alte traiectorii posibile intre aceleasi pozitii initiale si finale si intre aceleasi momente de timp. Valoarea de extrem este de regula o valoare de minim. Traiectoria reala este deci caracterizata prin conditia:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.