Elemente de istoria si cultura romilor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Astfel, "istoria" o intelegem ca descrierea evolutiei in timp a grupului din momentul constituirii sale sau din momentul in care informatii despre acesta devin disponibile. Vom utiliza termenul "cultura" in sensul sau cel mai larg, ca totalitatea elementelor ce caracterizeaza modul de viata al grupului, sub toate aspectele sale. Astfel, spre exemplu, din aceasta perspectiva sunt in aceeasi masura [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de istoria si cultura romilor

Astfel, "istoria" o intelegem ca descrierea evolutiei in timp a grupului din momentul constituirii sale sau din momentul in care informatii despre acesta devin disponibile. Vom utiliza termenul "cultura" in sensul sau cel mai larg, ca totalitatea elementelor ce caracterizeaza modul de viata al grupului, sub toate aspectele sale. Astfel, spre exemplu, din aceasta perspectiva sunt in aceeasi masura parte a culturii unei societati atat creatiile folclorice cat si rolul ocupat de familie sau modul de constituire a acesteia.

Tot asa cum, din multitudinea de fapte si evenimente ce au marcat istoria unui grup, doar o mica parte vor fi retinute pentru a servi ca reper in definirea identitatii grupului, la fel, din bogatia de caracteristici ale unui mod de viata, doar o parte vor dobandi un rol important in raport cu apartenenta la acel grup. Trebuie retinut de asemenea ca sunt frecvente cazurile in care o caracteristica este considerata ca "specifica" si definitorie de catre membrii mai multor grupuri simultan.

Mai mult, pot exista caracteristici ce sunt considerate definitorii pentru grup si care, pentru o buna parte dintre membrii acestuia, si-au pierdut orice semnificatie. Aceste aparente paradoxuri nu determina insa in mod necesar o atenuare a constiintei apartenentei la grup sau afectarea negativa a identitatii grupului.

Consideram deci identitatea ca o constructie mentala, elaborata pe baze sociale si istorice, necesara tuturor din ratiuni psihologice, si in cadrul careia elementele concrete au un rol tot atat de important ca si interpretarea care le este acordata.

Invatamantul romanesc a promovat pana in prezent o abordare "monoculturala" ce a avut in vedere reproducerea modelului cultural al populatiei majoritare. Aceasta tendinta, ce ignora prezenta si participarea la istorie a altor comunitati culturale si favorizeaza asimilarea acestora de catre majoritate, vine in contradictie cu declaratiile privind recunoasterea minoritatilor si a dreptului acestora de a-si perpetua si dezvolta propria cultura.

Sustinem renuntarea la aceasta perspectiva uniformizanta si gasirea unui loc in spatiul scolii pentru istoria si cultura grupurilor minoritare, pentru ca elevii ce apartin unei minoritati sa-si poata cunoaste si asuma identitatea etnica.

Acest pas trebuie insa continuat prin promovarea unei perspective interculturale care sa urmareasca imbunatatirea cunoasterii reciproce si a comunicarii dintre diferitele grupuri etnice. Doar asa se poate mentine si dezvolta coeziunea sociala indispensabila pentru stabilitatea pe termen lung a societatii romanesti.

In cazul mai multor minoritati etnice din Romania este mai simpla introducerea unor elemente legate de istoria si cultura acestora datorita existentei unor scoli cu predare in limba minoritatii si al disponibilitatii unor repere identitare oferite de existenta unei tari-mama si a unei culturi scrise a minoritatii.

In cazul minoritatii romilor, cea de-a doua minoritate a Romaniei din punct de vedere numeric, acest lucru devine mult mai dificil: romii sunt o minoritate in toate tarile europene, nu au dezvoltat o cultura scrisa si sunt abia acum in faza cristalizarii unei constiinte a identitatii lor etnice. Mai mult, in cele mai frecvente cazuri, romii traiesc dispersati in localitati populate majoritar de alte etnii iar elevii romi invata de obicei alaturi de colegii lor romani sau maghiari. Acest aspect este insa de natura a favoriza dialogul si cunoasterea reciproca a culturilor, aplicarea unei abordari interculturale in acest context putand constitui un exemplu si pentru alte situatii.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.