Elemente de hidrometrie

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Calculul vitezelor folosind metoda flotorilor de suprafata
Flotorii de suprafata - corpuri plutitoare ce pot fi deplasate de catre curentul de apa. Sunt utilizati pentru determinarea vitezei de suprafata a curentului de apa, in diferite sectiuni. In general metoda flotorilor se utilizeaza pe rauri cu adancimi si viteze mici, viteza flotorului este practic viteza cursului de apa.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de hidrometrie

Calculul vitezelor folosind metoda flotorilor de suprafata
Flotorii de suprafata - corpuri plutitoare ce pot fi deplasate de catre curentul de apa. Sunt utilizati pentru determinarea vitezei de suprafata a curentului de apa, in diferite sectiuni. In general metoda flotorilor se utilizeaza pe rauri cu adancimi si viteze mici, viteza flotorului este practic viteza cursului de apa. Aceasta este determinata prin raportarea distantei parcurse de flotor la intervalul de timp. V =D/T (m/s)

Calculul debitelor intr-o sectiune, pe baza vitezelor masurate, folosind metoda grafo-analitica
In albiile naturale, viteza medie a intregii sectiuni rezulta din multimea de viteze punctuale distribuite pe toata suprafata
sectiunii. In mod practic, se recurge la masuratori de viteze punctuale, in cadrul unui numar de verticale din sectiunea de curgere.Dispozitivele utilizate la masurarea vitezelor sunt: flotorii, prajinile hidrometrice, tubul hidrometric, morisca hidrometrica.

Distributia vectorilor viteza variaza pe verticala functie de adancimea apei, panta talvegului, etc.Distributia vectorilor de viteza pe verticala se reprezinta grafic prin "epura vitezelor" sau "hodograful vitezelor". Pe verticala de adancime se fixeaza punctele unde s-a masurat viteza apei, adica la suprafata (vsup), la 0.2 din adancimea raului (v0.2h), la 0.6h (v0.6h), la 0.8h (v0.8h), si la fundul albiei (vfund).

In dreptul fiecarui punct unde s-au facut masuratori se reprezinta valoarea vectorilor de viteza. Prin unirea capetelor vectorilor de viteza, se obtine curba vitezelor pe verticala, ce reprezinta "epura vitezelor".Viteza medie pe verticala se determina prin mai multe metode: analitica, grafo-analitica, Chezy.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.