Elemente de fizica cuantica

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Starea unui sistem cuantic poate fi descrisa numai prin marimi fizice simultan masurabile. Aceste marimi pot fi determinate in urma masuratorilor efectuate asupra sistemelor cuantice. In procesul de masurare sau de observatie asupra sistemelor cuantice are loc procesul obiectiv de interactiune dintre sistem si aparatul de masura. In urma acestei interactiuni, in general, starea initiala a sistemul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de fizica cuantica

Starea unui sistem cuantic poate fi descrisa numai prin marimi fizice simultan masurabile. Aceste marimi pot fi determinate in urma masuratorilor efectuate asupra sistemelor cuantice. In procesul de masurare sau de observatie asupra sistemelor cuantice are loc procesul obiectiv de interactiune dintre sistem si aparatul de masura. In urma acestei interactiuni, in general, starea initiala a sistemului se modifica sau se perturba.

Spre deosebire de fizica clasica, in cadrul careia perturbatia produsa de aparatul de masura putea fi facuta oricat de mica (sau controlabila), astfel incat sa nu influenteze starea sistemului, in mecanica cuantica aparatul de masura produce in general o perturbatie necontrolabila.
De asemenea, interactiunea dintre sistemul cuantic si aparatul de masura, determina imprecizii asupra variabilelor canonic conjugate (pozitie-impuls si energie-timp), al caror produs este de acelasi ordin de marime cu constanta lui Planck, conform principiului de nedeterminare al lui Heisenberg.

Ca urmare descrierea starii dinamice a unui sistem cuantic nu mai este posibila prin specificarea simultana a tuturor coordonatelor de pozitie si a tuturor impulsurilor, ca in mecanica clasica. In mecanica cuantica starea unui sistem poate fi descrisa, deci, cu mai putine marimi fizice si in plus starile ulterioare ale sistemului pot fi determinate numai cu o anumita probabilitate. O descriere completa a unei stari cuantice inseamna raportarea acelei stari la un ansamblu complet de marimi fizice, care are urmatoarele proprietati:
1) toate marimile acestui ansamblu complet de marimi fizice sunt simultan masurabile
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.