Elemente de fizica corpului solid

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Starea de echilibru a corpului solid se realizeaza cand energia libera: F(V,T)=U-TS este minima. Starea cristalina se realizeaza pentru minimul absolut al energiei libere, iar starea amorfa, care este o stare metastabila, se caracterizeaza printr-un minim relativ al energiei libere In stare naturala, solidele cristaline se deosebesc de corpurile solide amorfe prin aspectele geometrice. In corpuril[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de fizica corpului solid

Starea de echilibru a corpului solid se realizeaza cand energia libera: F(V,T)=U-TS este minima. Starea cristalina se realizeaza pentru minimul absolut al energiei libere, iar starea amorfa, care este o stare metastabila, se caracterizeaza printr-un minim relativ al energiei libere In stare naturala, solidele cristaline se deosebesc de corpurile solide amorfe prin aspectele geometrice. In corpurile solide amorfe, atomii nu respecta nici o regula de asezare in spatiu.

Solidele cu structura cristalina prezinta o aranjare ordonata spatial a particulelor constituente (atomi, ioni, molecule), adica o repetare periodica pe cele trei axe de coordonate: Ox, Oy, si Oz, a unei celule elementare. Aranjamentul periodic al nodurilor retelei intr-un cristal se numeste retea cristalina. Oricare punct din reteaua spatiala este dat de vectorul de pozitie:unde , si sunt numere intregi, iar , si sunt vectorii de translatie fundamentali, care formeaza un paralelipiped (Fig. 8.1). O astfel de retea se numeste retea Bravais.

Structura cristalina se obtine numai daca o baza de particule este atasata in mod identic in fiecare nod al retelei cristaline, astfel incat se poate scrie relatia logica: reteaua cristalina+baza=structura cristalina. Toate celulele retelei cristaline sunt ocupate de atomi sau molecule identice. Simbolul nodului unei retele cristaline va fi dat de cele trei numere intregi puse intre paranteze patrate duble [[ ]].

Un sir reticular sau o directie cristalografica este directia dreptei ce trece prin cel putin doua noduri ale retelei. Orice nod al unei asemenea directii poate fi luat ca origine a axelor de coordonate. Directia cristalografica va fi complet determinata de nodul de pe acea directie care este cel mai apropiat de originea axelor de coordonate. Simbolul directiei se noteaza cu [ ]. Numerele , si se vor numi in acest caz indicii Miller ai directiei cristalografice date si ai tuturor directiilor paralele cu aceasta. Pentru deplasarile in sens pozitiv dupa cele trei axe, numerele sunt pozitive, iar pentru deplasarile in sensuri negative, numerele sunt negative cu semnul indicat deasupra (Fig. 8.2).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.