Elemente de embriologie cerebrala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

In cazul sistemului nervos factorul inductor e reprezentat de aparitia si extensia craniala a procesului cordal incepand de la nodulul primitiv. Tinta este ectoblastul liniei mediane a embrionului intre nodulul primitiv si placa procordala iar reactia competenta e reprezentata de transformarea sa in placa neurala.

Prima etapa a procesului o constituie histogeneza tesutului nervos. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de embriologie cerebrala

In cazul sistemului nervos factorul inductor e reprezentat de aparitia si extensia craniala a procesului cordal incepand de la nodulul primitiv. Tinta este ectoblastul liniei mediane a embrionului intre nodulul primitiv si placa procordala iar reactia competenta e reprezentata de transformarea sa in placa neurala.

Prima etapa a procesului o constituie histogeneza tesutului nervos. Neuronul odata format nu mai poate fi inlocuit, acest determinism avand expresie genica iar reglarea sa este chimica si asigurata de o serie de factori de crestere (citokine, neuropeptide, neurotransmitatori).
La inceputul saptamanii a 3-a ectobrastul situat deasupra procesului cordal se hipertrofiaza formand placa neurala cu un segment proximal mai evazat (placa cerebrala) si un segment distal uniform ingustat (placa spinala). La nivelul placii neurale au loc mitoze intense dand rezultat santului neural.

Acesta se infunda pe toata lungimea sa si ramane limitat de rest 949f59j ul ectodermului prin doua margini proeminente numite plici neurale. Inchiderea tubului neural se realizeaza prin fuzionarea plicilor neurale pe linia mediana. Acest proces incepe din ziua a 22-a la nivelul primelor 5 somite cervicale si evolueaza atat cranial cat si caudal.

La inceputul saptaminii a 4-a, tubul neural primitiv comunica larg cu cavitatea amniotica prin doua orificii situate la extremitati: neuroporul anterior si neuroporul posterior.
Neurulatia continua prin definitivarea fuziunii si diminuarea progresiva a celor doua orificii. Neuroporul anterior se inchide in ziua a 25-a iar cel posterior 2 zile mai tarziu. In aceasta faza a dezvoltarii, zona mediana dorsala a embrionului prezinta doua regiuni cu structura diferita:

-zona proximala neurala situata intre nodulul primitiv si placa procordala (diferentierea e marcata de invaginarea in strat unicelular)
-zona distala care apartine liniei primitive caracterizata prin multiplicarea pluristratificata a epiblastului.

Inchiderea definitiva a tubului neural prin fuzionarea marginilor sale are drept consecinta refacerea ectodermului supraiacent si formarea materialului neuroectoblastic migrator din versantul extern al plicilor neurale. Acesta se dispune sub forma unei lame celulare unice situata sub ectoblast, dorsal fata de tubul neural.

Dupa ziua a 22-a, lama celulara subectoblastica se imparte in doua aglomerari celulare dorsolaterale: crestele neurale. Separatia incepe la nivelul mezencefalului si evolueza atat cranial cat si caudal. Cercetari recente au aratat ca migrarea celulelor cu originea in crestele neurale se realizeaza sub forma de unde care preced, sunt concomitente sau urmeaza inchiderii tubului neural, constituind unul dintre procesele cele mai dinamice ale neurulatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.