Elemente de ecologie

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ecologia moderna incepe, intr-o anumita masura, cu Charles Darwin care indezvoltarea teoriei sale a evolutiei leaga adaptarea organismelor la mediul lor de viata de procesul selectiei naturale. De asemenea, o contributie importanta in conturarea ecologiei au avut-o biologii (de exemplu, Alexander von Humboldt) preocupati de geografia plantelor (geobotanica), de modul in care s-a realizat distrib[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de ecologie

Ecologia moderna incepe, intr-o anumita masura, cu Charles Darwin care indezvoltarea teoriei sale a evolutiei leaga adaptarea organismelor la mediul lor de viata de procesul selectiei naturale. De asemenea, o contributie importanta in conturarea ecologiei au avut-o biologii (de exemplu, Alexander von Humboldt) preocupati de geografia plantelor (geobotanica), de modul in care s-a realizat distributia plantelor pe glob.

Considerat fondatorul sistematicii moderne, Carl von Linne aduce, de asemenea, contributii interesante sub aspect ecologic in lucrarea "Istoria plantelor"(1750) publicata chiar mai ininte de aparitia si definirea termenului "ecologie", prin observatiile fenologiei (studiul fazelor de dezvoltare) si distributiei geografice a plantelor.

Goerges Louis Leclerc du Buffon observa in "tratatele" de istorie a mamiferelor si pasarilor legaturi existente intre morfologia si anatomia animalelor si mediul inconjurator.

Desi Haeckel ramane in istoria ecologiei, el nu realizeaza totusi studii ecologice in adevaratul sens al cuvantului. "Scoala haeckeliana" a condus insa la dezvoltarea interesului pentru problematica ecologica. Un distins discipol al lui Haeckel a fost savantul roman Grigore Antipa, care are importante contributii in elaborarea strategiei de exploatare rationala a zonelor umede din Romania si in special a Deltei Dunarii, mai ales sub aspect piscicol. Modelele sale de strategie privind exploatarea durabila a resurselor au fost aplicate cu succes in diverse zone geografice ale lumii: lunca fluviului Illinois(USA), bazinele fluviilor Rhin si Volga.

Cu toate ca nu a existat o reala dezvoltare etapizata a ecologiei ca stiinta, se pot remarca anumite perioade de timp, caracterizate prin preocupari, succese si abordari specifice ale studiilor ecologice, incepand cu momentul aparitiei sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.