Elemente de baza ale managementului - studiul muncii

1x punct

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

Activitatea economica presupune angajarea unor potentiale, dintre care cel de resurse se distinge ca volum si ca importanta, de interes investitional si de reproductie. O viziune sistemica asupra existentei si desfasurarii unei activitati economice implica luarea in considerare a interactiunii complexe intre potentialele componente.

Domeniul managerial se regaseste intre urmatoarel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elemente de baza ale managementului - studiul muncii

Activitatea economica presupune angajarea unor potentiale, dintre care cel de resurse se distinge ca volum si ca importanta, de interes investitional si de reproductie. O viziune sistemica asupra existentei si desfasurarii unei activitati economice implica luarea in considerare a interactiunii complexe intre potentialele componente.

Domeniul managerial se regaseste intre urmatoarele limite :
- necesitati (cerinte de resurse, produse, servicii);
- interactiunea complexa a potentialelor din interiorul unei activitati economice concrete;
- potentialul de natura fizica si tehnico-economica pentru resurse (descoperirea rezervelor, resurse umane, volumul si calitatea lor);
- rezultate obtinute in faze diferite: cercetare, proiectare, studiul conditiilor industriale;

Sistemul managerial are rol esential ca operator asupra caruia se actioneaza pentru reglari intr-o retea de tip feed-back in vederea obtinerii rezultatelor care sa satisfaca necesitatile initiale. Rezultatele care se obtin, ca urmare a cerintelor, trebuie controlate ca marime si calitate. Gradul de satisfacere a cerintelor in procesul de reproductie poate fi ierarhizat.

Valorificarea rezultatelor activitatii productiv-economice si cercetare-dezvoltare este intodeauna motivata de unul din urmatoarele considerente:
- stiintific, teoretic, de cunoastere; - necesitati impuse de previziune;
- necesitati asiguratorii pentru societate; - necesitati concrete de reproductie economica;
- cerinte ale noilor tehnologii ca urmare a progresului tehnic;

Rezultatele si cerintele (ofertele) genereaza un camp de actiune care, sistemic,are atributele pietei, respectiv creeaza conditiile manifestarii procesului de marketing .
1.2. Proiectarea normelor de munca
1.2.1. Aspecte de baza in proiectarea normelor de munca

A stabili norma de munca pentru un executant inseamna a determina care este sarcina ce urmeaza sa o indeplineasca in legatura cu efectuarea unei operatii sau lucrari (productive sau de natura functionala), in conditii tehnice si organizatorice precizate, lucrand in ritm normal, cu intensitate normala si avand calificarea necesara.Normarea muncii este activitatea prin care se stabileste cantitatea de timp necesara executarii unei sarcini de munca.

In mod conjugat, metoda si timpul de munca fac obiectul studiului muncii.Studiul metodelor de munca are ca scop reducerea continutului muncii. Studiul timpului in activitatea productiv-economica are ca scop inregistrarea timpului consumat spre a fundamenta procesele de munca.

neproductiva Intreruperi nereglementate
Norma de timp
Odihna si necesitati firesti Intreruperi conditionale dependente independentede de executant executant
Variabilele aleatoare (durate masurate) se constituie in esantion statistic, se grupeaza datele, identificandu-se valorile caracteristice prin modul, mediana, amplitudine, medie aritmetica, abatere medie patratica, dispersie).

Fig. 2 - Schema timpului de folosire a utilajelor in santiere Normativele folosite la normarea muncii reprezinta marimi stabilite pe baza de studii, ce exprima necesarul de munca si care stau la baza calcularii normelor in procesul muncii; acestea pot fi: de timp de munca (1 om - ora/m liniar gaura forata), de regim tehnologic (65 ore - masina de incarcat/1m tunel); de frecventa (2 oameni -schimb/instalatie de extractie); de personal (1 maistru/15 muncitori).

Fiecare firma are anumite norme de productie. Chiar atunci cand ele par sa nu existe oficial, maistrii si supraveghetorii au anumite norme, pentru diferite activitati care intra sub controlul lor, bazate pe cunostintele lor asupra muncii si ale performantelor din trecut. Aceste norme sunt neoficiale. Ele pot fi simplu oficializate prin inscrierea si recunoasterea lor ca norme pentru performantele asteptate.Normele bazate pe estimari subiective au slabiciuni. Normele de productie care trebuie stabilite in realitate necesita o cunoastere a distributiei performantelor de timp (sau ale productiei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.