Elegia oului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.21

nivel: Liceu

Evident ca Nichita a preluat echivalentele simbolistice unanim uzitate, adaugandu-le doar un tus de lirism personal. Astfel, “pasarea” nu e decat un termen profan pentru “spirit”, asa cum “aripile” sunt ferestre spre alte lumi, iar “oul” este mormant si leagan al spiritului, un simbol al ciclicitatii deci.

In prima parte d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elegia oului

Evident ca Nichita a preluat echivalentele simbolistice unanim uzitate, adaugandu-le doar un tus de lirism personal. Astfel, “pasarea” nu e decat un termen profan pentru “spirit”, asa cum “aripile” sunt ferestre spre alte lumi, iar “oul” este mormant si leagan al spiritului, un simbol al ciclicitatii deci.

In prima parte din Elegia a noua, undeva, pe Terra - o planeta oarecare din Univers - , e pe punctul de a se naste spiritul, constiinta si sinele unei vietuitoare vremelnice. Fiinta care se naste spargand coaja unui ou negru e jumatate om, jumatate pasare (“sentimentul unei aripi imi curge-n spinare, senzatia de ochi isi cauta o orbita”; “sare din mine un fel de plisc”; “refuza sa fie un obelisc sira intima, curbata”), altfel spus materie si spirit deopotriva, gravitatie si levitatie.

In a doua parte a elegiei, neabandonand metafora oului, Nichita dezvolta tema aspiratiei spre perfectiune, prin spargerea succesiva a cojilor nestiintei: “Sar cojile negre deodata si iata-ma, suav, inchis intr-un ou mult mai mare”. E legea ciclicitatii, a ascensiunii in spirala. Fiecare ciclu (crestere, apogeu, descrestere) inseamna acumulare de informatii si experiente, deci evolutie. Apoi, dupa un popas in Hiperboreea, se declanseaza un nou ciclu, pornind de data aceasta de la acumularile anterioare. Coaja oului e cu mult mai mare.

(La fel si lumile se nasc si mor fara incetare. Soarele apune si rasare. Raurile se varsa in mare, se fac nori de ploaie sau zapada, pentru ca firicelul de izvor sa devina iarasi rau). In virtutea legilor universale, componentele vii ale creatiei sunt plasate in sisteme deschise, evolutive. Din aceasta perspectiva, moartea propriu-zisa nu exista, ci este doar o etapa ce marcheaza sfarsitul unui ciclu. Dupa stadiul de repaus hiperboreean, va urma implicit, nu nasterea, ci re-nasterea. Reprezentarea grafica a sistemelor deschise este spirala. Taina acestei legi e inchisa in corpul omului, caci structura moleculei de AND este raspunsul.

Tema din elegia a noua o regasim si in volumele ulterioare ale lui Nichita, poetul incercand sa gloseze pornind de la aceasta idee generoasa. Astfel, in poezia Ma asemui cu un copac (vol. Obiecte cosmice, 1967) imaginea oualor concentrice e substituita cu salturi succesive in astral: “Atunci voi fi ingaduit de prieteni, de dusmani si voi schimba planeta (…). Apoi imi voi schimba iarasi planeta, si-asa mai departe, ce monotonie…”.

Tot in 1967, apare volumul Rosu vertical, ce contine poezia Oul cu iris: “Sar cojile! La inceput, privirea da din aripi in unda despartita in delta pe care o face cand se varsa in ora, secunda”. Un an mai tarziu, poetul inchide tema definitiv, constatand cu tristete si o usoara unda de pesimism, ca perfectiunea e intangibila: “O, nu exista nici un ou din care sa se nasca lumea traita rau, din nou, in lumea cea visata si cereasca” (Egg, in vol. Laus Ptolemaei, 1968).

Alex. Stefanescu pune degetul pe rana atunci cand afirma ca “Elegia oului, a noua, contine, in nuce, schema din Iona lui Marin Sorescu, consemnand faptul ca, prin depasirea unei limite a cunoasterii, nu reusim decat sa ajungem in fata unei noi limite” (Alex. Stefanescu, Introducere.., 1986, p. 107). Eugen Simion invoca imaginea barbiana a oului si a sinelui care locuieste in sine, imagine pe care Nichita o foloseste pentru a simboliza creatia si drama cunoasterii (Eugen Simion, Scriitori romani azi, I, 1978, p. 181). Pentru Stefania Mincu, “Elegia contine revelatia unei nasteri a Sinelui din sine, o nastere care nu are in ea nimic artificial sau magic. E vorba, desigur, de o a doua nastere, cea spirituala, vazuta ca infinita pe scara umanului…”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.