Elegia intaia - Nichita Stanescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

Aici dorm eu, inconjurat de el.// Totul este inversul totului./ Dar nu i se opune, si / cu atat mai putin il neaga:// Spune Nu doar acela / care-l stie pe Da./ Insa el, care stie totul,/ la Nu si la Da are foile rupte.// Si nu dorm numai eu aici,/ ci si intregul sir de barbati / al caror nume-l port.// Sirul de barbati imi populeaza / un umar. Sirul de femei / alt umar.// Si nici n-au loc. Ei sunt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elegia intaia - Nichita Stanescu

Aici dorm eu, inconjurat de el.// Totul este inversul totului./ Dar nu i se opune, si / cu atat mai putin il neaga:// Spune Nu doar acela / care-l stie pe Da./ Insa el, care stie totul,/ la Nu si la Da are foile rupte.// Si nu dorm numai eu aici,/ ci si intregul sir de barbati / al caror nume-l port.// Sirul de barbati imi populeaza / un umar. Sirul de femei / alt umar.// Si nici n-au loc. Ei sunt / penele care nu se vad.// Bat din aripi si dorm - / aici,/ inlauntrul desavarsit,/ care incepe cu sine / si se sfarseste cu sine,/ neAZvestit de nici o aura,/ neurmat de nici o coada / de cometa.//
***
Unii critici au facut analogii cu Cartea intai (a GeAZnezei) din VeAZchiul TesAZtaAZment, altii au preferat varianta interpretarii din prisma "istoAZricitatii cuvantului", iar Nicolae Ma-noAZlescu a dat o senAZtinta dura: "astfel de versuri nu contin reAZpreAZzentari concrete" (vezi Nicolae Manolescu, Daimonul meu vine de departe, in AlAZbum..., 1984, p. 330), moAZtiv pentru care l-a caAZtalogat pe Nichita ca fiind "un poet abAZstracAZtionist", cu radacini in suAZpra-reaAZlism.
In opinia noastra, premisa stanesciana este de facAZAZAZAZtura spirituala, insa aceasta nu are ca punct de pornire divinitatea suprema consacrata a religiei crestine - DumAZnezeu -, ci un discurs poetic valoros despre un spirit pur deperAZsoAZnificat.

De aceea, el nu poarta nici un nume (sau, cu indulgenta, ar putea purta numele tuturor divinitatilor suAZpreAZme).
Cei care l-au facut pe Dumnezeu dupa chipul si aseAZAZmaAZnaAZrea oamenilor au fost misticii. Dat fiind contextul istoric al zamislirii religiilor, putem privi cu ingaduinta acest demers. Insa, in pragul mileAZniului trei - ne avertizeaza Nichita - nu mai putem defila cu prapori si icoane in maini alaturi de un Dumnezeu cu chip de om, ravasit de pasiuni si sentimente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.