Electroterapie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

Lampa care a fost folosita clasic pentru producerea curentilor de inalta frecventa este lampa cu trei electrozi (trioda).
Cuprinde un electrod - placa - care joaca rolul de anod (+), catodul (-) un filament si al treilea electrod este sita (grila) care se gaseste intre primele doua.Filamentul incalzit la incandescenta emite electroni, placa este incarcata pozitiv. Sita poate fi incarcata po[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Electroterapie

Lampa care a fost folosita clasic pentru producerea curentilor de inalta frecventa este lampa cu trei electrozi (trioda).
Cuprinde un electrod - placa - care joaca rolul de anod (+), catodul (-) un filament si al treilea electrod este sita (grila) care se gaseste intre primele doua.Filamentul incalzit la incandescenta emite electroni, placa este incarcata pozitiv. Sita poate fi incarcata pozitiv si atunci favorizeaza trecerea electronilor sau incarcata negativ si atunci impiedica trecerea.

Are loc o modificare a potentialului pozitiva sau negativa generata de incarcarea diferentiata a grilei si care da un circuit oscilant. Tensiunea circuitului este mare, de obicei, intre 10.000 si 100.000 V.
Aparatele care produc asemenea curenti beneficiaza de doua circuite.
1.generator - care se gaseste in interiorul aparatului si produce curentul

2.rezonator - in care sta pacientul si in care rezistenta circuitului (R ) este formata de rezitenta organismului si a spatiilor izolate dintre electrozi si corp si in acest circuit rezonator exista un condensator variabil (capacitate variabila) si care se poate regla pana cand circuitul exterior rezonator al bolnavului intra in rezonanta cu circuitul rezonator.

Curentii de inalta frecventa creaza un fenomen numit diatermie. Prin diatermie intelegem incalzirea profunda a tesuturilor prin intermediul curentilor de inalta frecventa. Clasic se recunostea diatermia cu unde medii - cu lungimi de unda de la 100 la 1000 m, in care clasic, lungimile de unda utilizate des erau cele cuprinse intre 150 si 300 m si diatermia cu unde scurte in care lungimea de unda era intre 10 si 100 m, domeniul utilizat des intre 20 si 150m.

Utilizarea diatermiei cu unde medii:Utilizau electrozi metalici de grosime 0,5mm, cu colturile rotunjite si cu marginile netede pt a evita arsurile. Acestia erau fixati intins si apasat. Prin studiile de inceput s-a cosntatat ca, curentii de inalta frecventa patrund mai usor prin tesuturile mai putin rezistente si mai bine irigate si ocolesc tesuturile rezistente cum ar fi tesuturile fibroase sau osoase. Daca electrozii sunt inegali, electrodul mai mic va fi mai puternic (mai activ) iar daca electrozii sunt neparaleli apare efectul de marginatie (se constata concentrarea curentului intre marginile apropiate ale electrozilor).

Efectele fiziologice ale undelor medii clasice.
Se fundamenteaza pe efectul termic de profunzime deci acestea incalzesc in profunzime
1. Nu da eritem sub electrozi;
2. Incalzirea produsa persista 2,3 ore dupa procedura;
3. Diferite tesuturi se incalzesc inegal;
4. Puterea de patrundere este invers proportionala cu lungimea de unda

Ex: curentii cu lambda (λ) mare (300m) au patrundere mica - nu inving tesuturile superficiale, efectul termic fiind superficial. Curentii cu λ mica (100m) au o patrundere mult mai buna iar senzatia termica este mai mica la suprafata.Tesuturile si organele bogat vascularizate se incalzesc mai greu datorita efectului refringent al sangelui si datorita rezistente ohmice mai mica.

Asociaza efect vasodilatator.Datorita acestor efecte fiziologice aplicatiile de unde medii erau utile in: afectiuni articulare, afectiuni ale sistemului nervos (periferic) afectiuni ale aparatului circulator, unele afectiuni ale aparatului respirator (ORL), afectiuni digestive spastice (colicativ) sau genito-urinare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.