Electrizarea corpurilor

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.97

nivel: Gimnaziu

Vom spune deci ca acele corpuri se electrizeaza prin frecare sau ca se incarca cu electricitate.
Timp de aproape 200 de ani, studiul electricitatii s-a limitat apoi la o acumulare treptata de observatii calitative.
Legatura cantitativa s-a putut stabili numai dupa ce incercarile lui Cavendish, Priestley sau Daniell Bernoulli, urmate de cercetarile sistematice ale lui Charles August[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Electrizarea corpurilor

Vom spune deci ca acele corpuri se electrizeaza prin frecare sau ca se incarca cu electricitate.
Timp de aproape 200 de ani, studiul electricitatii s-a limitat apoi la o acumulare treptata de observatii calitative.
Legatura cantitativa s-a putut stabili numai dupa ce incercarile lui Cavendish, Priestley sau Daniell Bernoulli, urmate de cercetarile sistematice ale lui Charles Auguste de Coulomb au dus la formularea matematica a legii de interactiune, din care putem calcula fortele dezvoltate si putem stabili unitatile de masura pentru ceea ce numim cantitate de electricitate ori sarcina electrica.

De aici inainte intram pe teritoriul adevaratei cercetari stiintifice, prin care determinarile din laborator, unite cu calculul matematic, au dus, in cateva decenii, la inchegarea electrostaticii. Electrizarea corpurilor prin frecare
Acest procedeu de electrizare a fost descris de Thales din Milet (secolul VII i.Hr. ) pe baza unei observatii facute de o tesatoare, care a constatat ca prin frecarea chihlimbarului cu o stofa de lana, el capata proprietatea de a atrage corpuri usoare. Asemenea observatii le facem si noi cand ne pieptanam parul uscat cu un pieptane din material plasticsau la atingerea mobilei.

Experimentul 1: Luam o placuta din PVC si o apropiem de corpuri usoare (fire de par, bucati de hartie sau bobite de poliester). Frecam placuta cu un material textil si o apropiem din nou de corpurile de proba.Initial nu se remarca nici un fel de interactiune intre placuta si corpurile de proba. Dupa frecarea placutei, aceasta atrage corpurile de proba.Starea initala a placutei o vom numi din punct de vedere electric stare neutra, iar starea in care trece dupa frecarea cu materialul textil o vom numi stare electrizata.

Procesul prin care placuta a trecut din stare neutra in stare electrizata se numeste electrizare prin frecare. Trecerea unui corp din starea neutra in starea electrizata este rezultatul interactiunii intre doua corpuri.
Marimea fizica ce constituie o masura a starii de electrizare a fost numita sarcina electrica. Corpurile care au suferit un proces de electrizare sunt numite corpuri electrizate sau corpuri incarcate cu sarcina electrica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.