Electricitate

1x punct

categorie: Fizica

nota: 9.25

nivel: Facultate

Inventii revolutionare
Nu exageram spunand ca Nikola Tesla a transformat lumea cu ajutorul electricitatii. Mostenirea extraordinara pe care el ne-a lasat-o si ajutorul imens pe care aceasta il reprezinta pentru intreaga omenire poate fi vazut peste tot acolo unde este folosit electromagnetismul. De numele sau se leaga celebrul experiment Philadelphya si primul contact cu alte civilizatii, s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Electricitate

Inventii revolutionare
Nu exageram spunand ca Nikola Tesla a transformat lumea cu ajutorul electricitatii. Mostenirea extraordinara pe care el ne-a lasat-o si ajutorul imens pe care aceasta il reprezinta pentru intreaga omenire poate fi vazut peste tot acolo unde este folosit electromagnetismul. De numele sau se leaga celebrul experiment Philadelphya si primul contact cu alte civilizatii, savantul receptionand din spatiu un semnal radio repetat.

Pe langa descoperirile sale din domeniul electromagnetismului (curentul alternativ mono si polifazat, motoare de tot felul, tehnologii de inalta frecventa si inalta tensiune etc) si al ingineriei, Tesla este considerat un pioner in mecanica (ex Turbina Tesla), robotica, balistica, stiinta calculatoarelor, fizica nucleara si fizica teoretica. Si totusi, in mod inexplicabil, istoria pare sa fi uitat de acest om cu totul remarcabil, care a daruit atat de multe inventii revolutionare umanitatii.

Genialul savant a fost inventator, fizician, inginer mecanic si inginer electrician, fiind considerat unul dintre cei mari oameni de stiinta ai sfarsitului secolului XIX si inceputului secolului XX. Inventiile si cercetarile teoretice ale lui Nikola Tesla stau la baza cunostintelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrica, sistemele de curent alternativ, incluzand sistemele polifazate, sistemele de distributie a puterii si motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revolutie Industriala. Una dintre cele mai importante inventii ale sale este generatorul de curent alternativ, el contribuind de asemenea la construirea hidrocentralei de langa Cascada Niagara.

Electricitatea
Cuvantul electric provine din cuvantul elin "elektron" care semnifica chihlimbar, adica acel materialul pe care s-a observat fenomenul electrizarii in primele experiente. Sarcinile electrice sunt energii pun Electricitatea este totalitatea fenomenelor produse de sarcinile electricectuale posedate de componentele atomului situate in nucleul acestuia numite protoni si in componentele atomului numite electroni, situate in invelisul atomului.

Sarcinile protonice au o orientare complementara sarcinilor electronice si considerate cate una din fiecare ele au valori egale dar de sens contrar. Din acest motiv in mod conventional sarcinile protonilor sunt considerate pozitive iar sarcinile electronilor sunt considerate negative. Din aceasta cauza intre ele apare fenomenul de atractie.

Electricitatea se manifesta static in echilibrul dintre sarcina electrica pozitiva (a protonului) si sarcina electrica negativa (a electronului). Se manifesta dinamic in dezechilibrul dintre sarcinile electronilor din invelisul atomic si sarcinile protonilor din nucleu. Acest dezechilibru este cauzat de inegalitatea dintre electronii si protonii atomului.

In cazul in care atomii unui corp sunt supraincarcati cu electroni prin raport cu protonii, corpul este incarcat electric negativ atomii corpului respectiv avand surplus de electroni, fiind numiti ioni negativi. In cazul in care atomii unui corp sunt subincarcati electronic, numarul protonilor fiind mai mare decat numarul electronilor din invelisul atomic, atomii respectivi sunt incarcati electric pozitiv si poarta numele de ioni pozitivi, corpul insusi fiind incarcat electric pozitiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.