Electra si Oreste in piesa Electra - Jean Giraudoux

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.98

nivel: Liceu

La Giraudoux, Electra, figura mitica in ciclul Atrizilor cunoaste o noua imagine, deformata fata de cea traditionala, chiar daca situatia dramatica in care e angajata apartine Orestiei lui Eschil. In schema traditionala, la Eschil, Electra ramane departe de ucigasul justitiar; la Sofocle, ea il aproba, iar la Euripide, ea devine principalul motor al razbunarii. Giraudoux nu modifica esential situa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Electra si Oreste in piesa Electra - Jean Giraudoux

La Giraudoux, Electra, figura mitica in ciclul Atrizilor cunoaste o noua imagine, deformata fata de cea traditionala, chiar daca situatia dramatica in care e angajata apartine Orestiei lui Eschil. In schema traditionala, la Eschil, Electra ramane departe de ucigasul justitiar; la Sofocle, ea il aproba, iar la Euripide, ea devine principalul motor al razbunarii. Giraudoux nu modifica esential situatia dramatica a scriitorilor greci. Nu-i atribuie nici un rol lui Apolo si se apropie ca viziune de Euripide.

Ca si acesta, el sublinieaza ura Electrei pentru mama sa, dar idealizand-o sub forma unei violente pure. Tot de la Euripide imprumuta Giraudoux personajul Gradinarului. Personajele se aduna in primul act Este interesant, totusi, de notat modificarile pe care le opereaza Giraudoux in mitul traditional [3]. Mai intai, se remarca faptul ca, in timp ce la greci culpabilitatea Clitemnestrei si a lui Egist este cunoscuta de la inceput, personajele dramaturgului francez par sa o ignore initia, acceptand o versiune oficiala ce vine sa explice moartea lui Agamemnon printr-un accident.

Cea care trebuie sa descopere adevarul, adica sa-l presimta, sa mearga pe o anumita pista si sa faca sa izbucneasca scandalul, este Electra. Pe de alta parte, Clytemnestra si Egist nu cad in capcane. In fata Electrei, agresiva si acuzatoare, ei sfarsesc prin a-si marturisi vinmovatia. Egist accepta chiar sa ispaseasca. Amandoi s-ar putea apara foarte bine, dar n-o fac. In plus, Oreste al lui Giraudoux este slab. "Fara Electra, spune Cersetorul, n-ar fi decat un vrabioi". Celelalte personaje sunt doar simpli spectatori ai dramei. Astfel, Electra capata puteri depline, ea este libera sa judece si sa pedepseasca.

Constiinta dreptatii a eroinei este foarte radicala; nimic o nu influnteaza, nici macar certitudinea ca-si va ruina tara si va trimite la moarte mii de nevinovati, cerand razbunarea imediata. De fapt, Giraudoux si-a imaginat ca va izbucni un razboi inainte de final. Egist singur poate salva tara, dar Electra nu i-o permite. Ca si personajele lui J. Anouilh, Electra este intr-o permanenta cautare a unui ideal absolut, care le marcheaza existenta si le dicteaza actiunile. Electra nu face compromisuri, caci totul trebuie sacrificat in numele justitiei depline. O astfel de atitudine, subscrisa actiunii ei de razbunare a mortii tatalui sau, o face sa mearga pana la limitele intransigentei umane.

Asadar, esentialul a fost salvat: Electra este implacabila in a care razbunarea crimei inainte ca sangele sa fie spalat, oricare ar fi pretul platit pentru o astfel de purificare. Giraudoux a vrut sa confere acestui act vindicativ noblete si sa-l innobileze cu aspiratia spre absolut a eroinei sale, caci, preluand o delimitare care s-a operat pentru personajele lui Anouilh, Electra face parte din familia redusa a "oamenilor de rasa" [4], a eroilor orgoliosi, imbatati de libertate si de dreptate, care refuza sa cedeze presiunilor realitatii meschine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.