Electoratul absent - cercetare calitativa a factorilor absenteismului pe segmentul tinerilor studenti

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Obiectivul fundamental al lucrarii este cercetarea cauzelor structurale ale absenteismului la alegerile generale din 2004 pe un segment bine delimitat al populatiei cu drept de vot . Categoria selectata este caracterizata de doua variabile definitorii: o variabila de status educational ,reprezentata de calitatea de a fi student, si variabila varsta , care a constituit criteriul de a selecta numa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Electoratul absent - cercetare calitativa a factorilor absenteismului pe segmentul tinerilor studenti

Obiectivul fundamental al lucrarii este cercetarea cauzelor structurale ale absenteismului la alegerile generale din 2004 pe un segment bine delimitat al populatiei cu drept de vot . Categoria selectata este caracterizata de doua variabile definitorii: o variabila de status educational ,reprezentata de calitatea de a fi student, si variabila varsta , care a constituit criteriul de a selecta numai persoanele aflate in postura legala de a vota pentru prima data la un scrutin legislativ si presidential. Cu alte cuvinte, am urmarit sa ofer un raspuns la intrebarea : de ce nu au votat tinerii studenti aflati in intervalul de varsta care le permite exercitarea pentru prima oara in viata a dreptului de vot?

Aceasta intrebare , formulata in termeni abstracti, presupune teoretic un numar variat , daca nu infinit de raspunsuri. Numitorul comun al unei parti semnificative dintre aceste raspunsuri de o diversitate caleidoscopica este motivarea deciziei de a nu vota prin invocarea de catre subiect a unor circumstante exterioare care l-ar fi retinut , aparent, sa nu mearga la urne. O alta parte, deloc neglijabila, dintre cei care sunt pusi in situatia de a raspunde la intrebarea de mai sus , prefera sa-si decline dezinteresul total si fara rest fata de problema in cauza .

Pentru aceasta din urma categorie, politica si problematica electorala asociata ei par nu numai sa fie inconsistente cu preocuparile subiectului, dar nici macar nu exista. Recurenta extraordinara a acestor doua tipuri de raspunsuri nu este un indicator pentru valoarea lor de adevar. Ea este , mai degraba, edificatoare pentru tendinta non-votantilor de a nu face publice motivele din spatele deciziei de abtinere de la vot. Una dintre sarcinile asumate ale cercetarii mele este intelegerea si dezvaluirea acestor motive nedeclarate , constiente sau nu, aproprierea mecanismelor interne si intime pe care s-au articulat decizia si comportamentul de vot.

Ipoteze
Modelul teoretic la care fac apel precizeaza , in esenta, ca actul votului isi pierde din semnificatie pentru subiect in masura in care acesta : are o atitudine puternic rationala fata de vot , nu respecta anumite precepte normative imperative in raport cu votul si nu face anumite asociatii intre problemele sale si un actor sau o formatiune politica. Acelasi model arata ca exista o legatura directa intre divergenta definirii situatiilor electorale , perceptia uniformizarii votului si absenteism (Alfred Bulai, Mecanismele electorale ale societatii romanesti, p. 27-30).

Exista autori , ca Markus si Converse(1979) , care , pe de alta parte , vad in decizia de a vota sau nu ,in primul rand efectul unei atitudini stabile fata de actul de a vota in sine , si numai secundar efectul unor variabile specific electorale (candidati, probleme etc.). Ceea ce voi incerca eu sa fac este tocmai sa integrez si acest efect secundar in ecuatia absenteismului. In fine, un autor ca Paul Lazarsfeld face din absenteism o functie a dezinteresului si dezimplicarii fata de campanie, fara a operationaliza prea mult conceptul de "dezinteres" .(Paul Lazarsfeld,Mecanismul votului, p.84).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.