Elaborarea unui proiect de cercetare

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.89

nivel: Facultate

Există două mari tipuri de teme de cercetare care corespund la două mari categorii de studii:

• Obiectivul proiectului poate fi descrierea distribuției caracteristicilor unei populații. Este vorba de un studiu descriptiv. Nu există ipoteză.

• Dacă intenția este de a emite o judecată asupra unei posibile relații între diferiți factori studiați, atunci problem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elaborarea unui proiect de cercetare

Există două mari tipuri de teme de cercetare care corespund la două mari categorii de studii:

• Obiectivul proiectului poate fi descrierea distribuției caracteristicilor unei populații. Este vorba de un studiu descriptiv. Nu există ipoteză.

• Dacă intenția este de a emite o judecată asupra unei posibile relații între diferiți factori studiați, atunci problema de cercetat este fundamentată pe o ipoteză. Este vorba de un studiu analitic.

Temele de cercetare și ipoteza sunt deci legate dar nu se situează pe același plan: existența unei ipoteze atestă voința și posibilitatea de a generaliza rezultatele.

O bună temă de cercetare sau ipoteză trebuie să fie simplă, specifică, concepută și redactată înainte de începerea studiului. Trebuie de asemenea să fie bine formulată.

3. CERCETAREA BIBLIOGRAFICĂ
Un bun proiect de cercetare trebuie să fie nou. Tema de cercetare odată formulată, trebuie verificat dacă răspunsul la aceasta nu există deja.
Principala sursă este literatura medicală.

Trebuie să știm să cercetăm, într-o masă considerabilă de informații, articolele pertinente. Urmează apoi etapa parcurgerii acestor articole, pentru a le aprecia validitatea și aplicabilitatea. Dacă la sfârșitul acestei etape răspunsul la întrebare nu există sau dacă este incomplet, atunci este perfect justificat să întocmim un protocol.

1. Prima etapă este cercetarea bibliografică propriu-zisă, adică identificarea publicațiilor care se referă la subiectul în discuție.

2. A doua etapă este lectura critică, activă, a publicațiilor selectate.
Înainte de a începe trebuie să ne asigurăm că știm ceea ce căutăm și unde căutăm. Adică trebuie elaborate cuvintele – cheie și descrise mediile de căutare.

1. Cuvintele cheie („descriptori") trebuie într-adevăr să descrie toate aspectele subiectului:
- materia tratată (întrebare: despre ce se vorbește ?)
- întrebarea pusă (întrebare: ce vrea să spună ?)

Materia tratată este extrasă din domeniul în care se află cercetătorul. Cuvintele cheie care o descriu trebuie să conțină pe deasupra numelui specific al materiei tratate sinonimele sau echivalenții săi.

Întrebările puse sunt și ele de o mare diversitate (impun o ipoteză și o testează, identifică clar o problemă, definesc o întrebare, găsesc punctele comune ale diferitelor observații discordante ale unuia și aceluiași eveniment).

Experiența ne învață de altfel că cercetarea referințelor sugerează ea însăși cercetătorilor noi întrebări și noi cuvinte-cheie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.