Elaborarea programelor si a strategiilor de pret

7x puncte

categorie: Economie

nota: 8.18

nivel: Facultate

Strategiile 4,7 și 8 reflectă un preț prea mare pentru o calitate a produselor de cele mai multe ori nesatisfăcătoare. Cumpărătorii se vor simți înșelați și, de aceea, fie vor reclama acest lucru, fie vor vorbi de rău firma în cauză. Iată de ce, aceste strategii ar trebui să fie evitate de către cei care întocmesc mixul de marketing al unei întreprinderi.

În procesul de elaborare a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elaborarea programelor si a strategiilor de pret

Strategiile 4,7 și 8 reflectă un preț prea mare pentru o calitate a produselor de cele mai multe ori nesatisfăcătoare. Cumpărătorii se vor simți înșelați și, de aceea, fie vor reclama acest lucru, fie vor vorbi de rău firma în cauză. Iată de ce, aceste strategii ar trebui să fie evitate de către cei care întocmesc mixul de marketing al unei întreprinderi.

În procesul de elaborare a politicii sale de preț, o firmă trebuie să țină seama de o serie de factori. În rândurile care urmează, vă vom prezenta cele șase etape ce trebuie parcurse în vederea stabilirii unui preț corespunzător: 1) stabilirea obiectivului vizat prin practicarea unui anumit preț; 2) determinarea mărimii cererii; 3) evaluarea costurilor; 4) analiza prețurilor și ofertelor concurenței; 5) alegerea metodei de calcul al prețului; 6) alegerea prețului final.

Stabilirea obiectivului politicii de preț
În primul rând, firma trebuie să hotărască ce urmează să realizeze prin fabricarea unui anumit produs. Dacă ea și-a ales bine segmentul de piață și și-a poziționat bine produsul în cadrul acesteia, mixul de marketing și, implicit, politica de preț nu va da greș.

Iată, de pildă, o firmă producătoare de vehicule de agrement care dorește să fabrice o mașină mai mare și mai luxoasă pentru excursii urmează să fixeze un preț ridicat pentru achiziționarea ei. Așadar, strategia de preț este influențată în mare măsură de decizia referitoare la poziționarea pe piață a produsului.

În același timp, firma trebuie să-și propună atingerea unor obiective secundare. Căci, cu cât ea își stabilește mai clar obiectivele, cu atât îi va fi mai ușor să fixeze un anumit nivel al prețului. Este știut că prețurile influențează în proporții diferite mărimea profiturilor, a cifrei de afaceri și a cotei de piață.

Dacă firma dorește să-și maximizeze profiturile brute, ea va trebui să stabilească un preț mai mare. Dacă dorește să-și maximizeze cifra de afaceri, ea va trebui să practice un preț mai mic, iar dacă urmărește maximizarea cotei sale de piață, va trebui să-și stabilească prețul la un nivel și mai coborât.

Prin stabilirea unui anumit nivel al prețului, o firmă poate urmări realizarea unuia din următoarele șase obiective:
Supraviețuirea - dacă se confruntă cu supracapacitate, concurență puternică, modificare în structura nevoilor de consum, firmele își propun drept obiectiv menținerea pe piață. Pentru a nu-și închide unitățile și a scăpa de stocuri, se recurge la reduceri de prețuri. Profiturile devin mai puțin importante decât supraviețuirea, care însă, nu poate constitui un obiectiv pe termen lung; firma va trebui să știe cum să-și îmbunătățească valoarea produselor.

Maximizarea profitului actual - în funcție de cererea și costurile estimate și de variantele de preț posibile, firmele aleg prețul care duce la obținerea profitului actual, a unui flux de numerar sau a unei rate de eficiență a investițiilor maxime. Maximizarea profitului necesită din partea firmei cunoașterea funcțiilor cererii și a costului, care, în realitate, sunt dificil de evaluat. Prin aceasta se urmărește îmbunătățirea rezultatelor financiare curente, în dauna celor pe termen lung.

Concepte și instrumente de marketing
Determinarea prețului de maximizare a profitului
Economiștii au elaborat un model simplu de stabilire a prețului pentru ca aceasta să contribuie la maximizarea profiturilor actuale. Modelul pleacă de la ideea că firma respectivă cunoaște care sunt funcțiile cererii și costului pentru produsul în cauză. Funcția cererii descrie cantitatea estimată (Q) care urmează a fi achiziționată într-o perioadă de timp la prețul (P). Să presupunem că firma determină, în urma analizei statistice, ecuația cererii de forma:
Q =1000 – 4P

Ecuația de mai sus este expresia legii cererii: achizițiile scad pe măsura creșterii prețurilor.Funcția costului descrie costul total (C)al producerii cantității Q într-o perioadă de timp. În situația cea mai simplă, funcția costului total este descrisă de ecuația lineară C = F +vQ, în care F este costul fix total, iar v este costul variabil pe unitatea de produs.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.