Elaborarea politicilor publice

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Este caracterizat prin existenta unui stat sensibil la presiunea grupurilor care isi asuma un rol de mediator (reglementeaza conflictele in societate, armonizeaza interesele diferitelor grupuri). Puterea este dispersata si observabila prin cercetarea deciziilor concrete si se concentreaza indeosebi pe probleme majore (de regula politici economice). Acest model afirma ca actiunea dintre grupuri est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elaborarea politicilor publice

Este caracterizat prin existenta unui stat sensibil la presiunea grupurilor care isi asuma un rol de mediator (reglementeaza conflictele in societate, armonizeaza interesele diferitelor grupuri). Puterea este dispersata si observabila prin cercetarea deciziilor concrete si se concentreaza indeosebi pe probleme majore (de regula politici economice). Acest model afirma ca actiunea dintre grupuri este factorul central al politicilor publice, aceasta fiind in realitate rezultatul echilibrului atins in lupta dintre grupuri.

Sarcina statului in acest caz este aceea de a dirija conflictele de grup prin: stabilirea regulilor jocului in lupta grupurilor, aranjarea compromisurilor si echilibrarea de interese, crearea compromisurilor sub forma politicilor publice si impunerea acestor compromisuri.
Modelul elitist In cadrul acestui model, accentul cade pe dominatia elitelor in structurile de stat, se creeaza structuri institutionale pentru legitimarea dominatiei acestor elite (ex: structura tripartita de stat, patronat, sindicate), care nu au de regula aceleasi caracteristici cu restul populatiei, ci fac parte din grupuri privilegiate din punct de vedere socio-economic si impartasesc consensul asupra unor valori fundamentale esentiale pentru prezervarea propriului sistem.

c) Modelul rational
Pune un accent deosebit pe obiective si scopuri, sunt luate in calcul mai multe variante pentru rezolvarea unei probleme iar aceste variante sunt, de regula, evaluate anterior pe baza unor criterii atent selectionate. Atunci cand avem de a face cu acest model, costurile sunt intotdeauna asociate cu beneficiile, iar varianta recomandata pentru solutionarea problemei tine cont de analiza cost-beneficiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.