Eidola - imagini ale dublului in romantism

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Facultate

Aparitia cea mai pregnanta, dar si cea mai enigmatica, a motivului umbrei are loc in nuvela lui Adelbert von Chamisso, Nemaipomenita poveste a lui Peter Schlemihl1. Numele protagoAZnistului, a carui etimologie a produs o bogata exegeza, sta pe o ambiguitate intemeietoare. Dupa informatiile date de autor fratelui sau, "Schlemihl, sau mai curind Schlemiel, este un cuvint ebraic si inseamna Theophile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eidola - imagini ale dublului in romantism

Aparitia cea mai pregnanta, dar si cea mai enigmatica, a motivului umbrei are loc in nuvela lui Adelbert von Chamisso, Nemaipomenita poveste a lui Peter Schlemihl1. Numele protagoAZnistului, a carui etimologie a produs o bogata exegeza, sta pe o ambiguitate intemeietoare. Dupa informatiile date de autor fratelui sau, "Schlemihl, sau mai curind Schlemiel, este un cuvint ebraic si inseamna Theophile sau iubit de Dumnezeu", intr-adevar, particula el in finalul numelor iudaice de ingeri si arhangheli indica filiatia acestora cu Dumnezeu: Michael, Gabriel, Samael etc.

Satan insusi, inainte de cadere, se numea Satanei. Ca si Theo-philos, Schlemiel este un om iubit de Dumnezeu, un fiu al Tatalui din ceruri. Pe de alta parte, continua Chamisso fara sa para a lua in seama paradoxul pe care tocmai il dezvolta, "in jargonul evreiesc li se atribuie acest nume oamenilor nefericiti sau neindeminatici, carora nimic nu le reuseste". Derivat din idis, cuvintul desemneaza intr-adevar pe cineva cu o soarta nenorocita (cf. Jewish Encyclopedia), sau, in argoul hotilor, un ghinionist (cf. Worterbuch der Gaunerund Diebssprache).

Numele Schle-mihl constituie asadar un oximoron, inchizind doua sensuri opuse, doua perspective si doua valorizari contradictorii ale aceleiasi figuri2. Pentru opera lui Chamisso, important este faptul ca aceasta antifraza afectiva aduce aminte de un alt personaj pe care numele il indica la inceput drept un favorizat al sortii, un iubit de catre zei, pentru ca mai apoi sa devina sinonim cu damnarea: Faustus.
Tema pactului faustic este usor de recunoscut in nuvela: in termenii juridici ai tirgului (do ut des), Peter primeste de la batrinul in cenusiu punga lui Fortunatus si ii cedeaza in schimb umbra sa.

in general, in mitul faustic ceea ce cere diavolul este sufletul pactantului, dar, in acest caz, lucrurile sint complicate prin faptul ca batrinul in cenusiu ii va pretinde lui Peter, in cadrul unui al doilea pact pe care protagonistul nu-l va mai accepta, sa-i dea sufletul in schimbul umbrei. Aceasta deziden-tificare a sufletului de umbra rupe nuvela din tiparul faustic si da nastere unei stranietati productive. Sa lasam deoparte numeAZroasele si adesea contradictoriile explicatii pe care criticii le-au dat umbrei si sa reluam analiza simbolului.

O prima tentatie este aceea de a identifica in umbra lui Peter Schlemihl arhetipul pe care Jung il desemneaza folosind acelasi termen, Schatten. in acceptia lui Jung, umbra este persoAZnalitatea negativa a individului, eul inconstient in care se concentreaza toate dorintele, pornirile, tendintele considerate blamabile si in consecinta refulate de catre eul constient3. Fratele malefic, strainul imbracat in negru, care infaptuieste ceea ce eroul isi doreste in ascuns dar nu ar indrazni niciodata sa puna in practica din cauza cenzurii morale, sint personificari ale acestei personalitati tenebroase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.