Ei tracii erau daci

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Herodot (425 BC) considera: "Neamul tracilor este cel mai numeros din lume, Tracii au multe nume, dupa regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleasi la toti" (Fontes, I, 65).Dupa victoria grecilor, de la Maraton, asupra Persilor, regele Xerxes (486-465 BC) isi construieste o mare armata printre care se mentioneaza de catre Herodot si prezenta Tracilor Bithini, din nord-vestul Asiei Mici; acestia sunt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ei tracii erau daci

Herodot (425 BC) considera: "Neamul tracilor este cel mai numeros din lume, Tracii au multe nume, dupa regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleasi la toti" (Fontes, I, 65).Dupa victoria grecilor, de la Maraton, asupra Persilor, regele Xerxes (486-465 BC) isi construieste o mare armata printre care se mentioneaza de catre Herodot si prezenta Tracilor Bithini, din nord-vestul Asiei Mici; acestia sunt descrisi astfel: "Tracii insoteau expeditia purtand pe cap caciuli din blana de vulpe, imbracati cu hitoane, peste care se infasurau cu mantale viu colorate.

In picioare si peste pulpe aveau o incaltaminte din piele de caprioara. Ca arme au sulite, scuturi usoare si pumnale mici".
Ovidiu in "Tristele" ii surprinde pe tracii geto-daci astfel:
* Ii vezi calari, venind si ducandu-se prin mijlocul drumurilor.
* Intre ei nu-i nici unul care sa nu poarte tolba, arc si sageti ingalbenite de veninul viperei.

* Au glas aspru, chip salbatic si sunt cea mai adevarata intruchipare a lui Marte.
* Parul si barba lor n-au fost tunse niciodata.
* Mana lor dreapta e totdeauna gata sa infiga cutitul pe care il are legat la sold orice barbat.
In anul 547 BC Persii lui Cyrus au infrant Regatul Lydiei Tracice din Asia Mica, extinzandu-si stapanirea spre nord-vest pana la tarmul sudic al Marii Marmara.

Regele Persan Darius I (522-486 BC) a intreprins o expeditie la nord de Dunare, iar dupa acelasi Herodot, singurii Traci care s-au luptat cu el au fost Getii din Scythia Minor (Dobrogea) nelasandu-l pe acesta sa se stabileasca acolo. L-au atacat Tracii din Muntii Pangaion cat si Tracii Odomanti, stabiliti mai la nord, pastrandu-si astfel independenta. Peninsula Tracica a Chersonesului, in decursul agitatiei istoriei va trece de la Persi la Greci.

Confederatia tribala a Tracilor - Odrisi care avusese o evolutie stralucitoare va fi desfiintata in urma unui razboi fraticid de Regele Macedonean Filip al-II-lea. Acesta va intreprinde o expeditie in tinuturile Dunarii de Jos (339 BC), unde Regele Get Kothelas i-a dat-o pe fiica sa Meda, de sotie. Aceiasi Traci-macedoneni dupa ce i-au invins pe sciti, incarcati de prizonieri si vite, intorcandu-se acasa traversand Muntii Haemus (Balcani) au fost atacati de Tracii Tribali care le-au luat toata prada ranindu-l grav la picior pe insusi Filip al II-lea.

Patru ani mai tarziu un tanar Trac-macedonean, fiul lui Filip al-II0lea, Alexandru Macedon (336-326 BC) va face si el o incursiune in regiunile de la nord de Balcani, in "Tara Zeilor" - Dacia si, precum tatal sau va da lupte grele impotriva fratilor Geto-Daci al caror Rege Syrmos ("din Soare") se baricadase pe un ostrov al Dunarii cunoscut azi ca "Pacuiul lui Soare" pe care personal l-am colindat prin anii 1973-74 si l-am gasit izolat si straniu.

O echipa de arheologi lucrau cu seriozitate si-mi explicau cu placere si mandrie, mie si prietenului meu agronom Mihai, despre misterele locului. Eram pe atunci un tanar doctor al comunei Roseti, jud. Calarasi, asteptand sa mai treaca un an pentru a-mi incepe stagiatura in chirurgie la Bucuresti, la prof. Juvara. Il citisem deja, de cateva ori, pe Nicolae Densuseanu asa ca discutiile noastre au fost aprinse dar politicoase.

Despre Regele Syrmos nu auzisem si nici despre infrangerea lui de mai tarziu, dar de originea geto-daca a numelui lui Alexandru, ei nu o stiau. Sa ne oprim putin sa-i vedem provenienta: Alexan-Dros "Cel Jertfit Cerbului" (precum Cerbul lui Orfeu i s-a mai zis si Dros "Cerbul" si in amintirea sacrificiului sau s-a construit teribila traditie getica a trimiterii unui Sol Curat, la ceruri (vezi A. Bucurescu "Dacia Secreta" pag. 21).

Deci Alexandru este un foarte vechi nume Pelasgic, Carpato-Dunarean -- si este bine ca lumea sa o stie!El era mesagerul care odata la 4 ani era zvarlit intre sulite si prin moartea lui ducea Zeului Suprem mesajul poporului sau.Carpato-Dunarenii in evolutia lor s-au raspandit in jurul nucleului cetatii naturale a Muntilor Carpati, munti greu de trecut, unde aurul, argintul si sarea se gaseau din belsug.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.