Ei, tracii erau daci

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Prof. Dumitru Balasa a alcatuit un tabel al acestora numarand nu mai putin de 150 de ramuri tracice (vezi "Tara Soarelui" sau "Istoria Daco-Romaniei", ed. Kagaion, 1997). Herodot (425 i.H.) considera: "Neamul tracilor este cel mai numeros din lume. Tracii au multe nume, dupa regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleasi la toti" (Fontes, I, 65). Dupa victoria grecilor, de la Maraton, asupra Persil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ei, tracii erau daci

Prof. Dumitru Balasa a alcatuit un tabel al acestora numarand nu mai putin de 150 de ramuri tracice (vezi "Tara Soarelui" sau "Istoria Daco-Romaniei", ed. Kagaion, 1997). Herodot (425 i.H.) considera: "Neamul tracilor este cel mai numeros din lume. Tracii au multe nume, dupa regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleasi la toti" (Fontes, I, 65). Dupa victoria grecilor, de la Maraton, asupra Persilor, regele Xerxes (486-465 i.H.) isi construieste o mare armata printre care se mentioneaza de catre Herodot si prezenta tracilor Bithini, din nord-vestul Asiei Mici; acestia sunt descrisi astfel:

"Tracii insoteau expeditia purtand pe cap caciuli din blana de vulpe, imbracati cu hitoane, peste care se infasurau cu mantale viu colorate. In picioare si peste pulpe aveau o incaltaminte din piele de caprioara. Ca arme au sulite, scuturi usoare si pumnale mici". Ovidiu in "Tristele" ii surprinde pe tracii geto-daci astfel:
"Ii vezi calari, venind si ducandu-se prin mijlocul drumurilor. Intre ei nu-i nici unul care sa nu poarte tolba, arc si sageti ingalbenite de veninul viperei. Au glas aspru, chip salbatic si sunt cea mai adevarata intruchipare a lui Marte.

Parul si barba lor n-au fost tunse niciodata. Mana lor dreapta e totdeauna gata sa infiga cutitul pe care il are legat la sold orice barbat". In anul 547 i.H., persii lui Cyrus au infrant Regatul Lydiei Tracice din Asia Mica, extinzandu-si stapanirea spre nord-vest pana la tarmul sudic al Marii Marmara. Regele Persan Darius I (522-486 i.H.) a intreprins o expeditie la nord de Dunare, iar dupa acelasi Herodot, singurii traci care s-au luptat cu el au fost getii din Scythia Minor (Dobrogea) nelasandu-l pe acesta sa se stabileasca acolo. L-au atacat tracii din muntii Pangaion cat si tracii Odomanti, stabiliti mai la nord, pastrandu-si astfel independenta.

Peninsula tracica a Chersonesului, in decursul agitatiei istoriei va trece de la persi la greci. Confederatia tribala a tracilor Odrisi care avusese o evolutie stralucitoare, va fi desfiintata in urma unui razboi fratricid de regele macedonean Filip al II-lea. Acesta va intreprinde o expeditie in tinuturile Dunarii de Jos (339 i.H.), unde regele get Kothelas i-a dat-o pe fiica sa Meda, de sotie. Aceiasi traci-macedoneni dupa ce i-au invins pe sciti, incarcati de prizonieri si vite, intorcandu-se acasa traversand Muntii Haemus (Balcani) au fost atacati de tracii tribali care le-au luat toata prada, ranindu-l grav la picior pe insusi Filip al II-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.