Egiptului Antic - Materia ca chezasie a imortalitatii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cea mai potrivita forma in care se poate materializa Zeul este, fara indoiala, Faraonul - succesorul terestru al lui Osiris. Faraonul supravegheaza ordinea lucrurilor si contribuie la restabilirea conditiei primordiale a lui "Prima Oara", adica intoarcerea la Varsta de Aur a omenirii, din care oamenii au cazut prin pacat. Deoarece ordinea sociala reprezinta un aspect al ordinii cosmice, regalitate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptului Antic - Materia ca chezasie a imortalitatii

Cea mai potrivita forma in care se poate materializa Zeul este, fara indoiala, Faraonul - succesorul terestru al lui Osiris. Faraonul supravegheaza ordinea lucrurilor si contribuie la restabilirea conditiei primordiale a lui "Prima Oara", adica intoarcerea la Varsta de Aur a omenirii, din care oamenii au cazut prin pacat. Deoarece ordinea sociala reprezinta un aspect al ordinii cosmice, regalitatea este considerata ca existand de la inceputul lumii. Creatorul a fost primul Rege; el a transmis aceasta functie fiului si succesorului sau, primul Faraon15.

Opera Faraonului asigura stabilitatea cosmosului si a statului si prin urmare continuitatea vietii. Asa cum Ra in fiecare dimineata il "alunga" pe sarpele Apophis, fara a reusi totusi sa-l nimiceasca; deoarece Haosul (Tenebrele) reprezinta virtualitatea, deci sunt indestructibile, tot asa si activitatea politica a faraonului repeta fapta lui Ra: el insusi il "alunga" pe Apophis, altfel spus vegheaza ca lumea sa nu se intoarca in haos.

Vedem deci ca prima si cea mai importanta "icoana" a Zeului Suprem este insusi Faraonul. Faraonul "intrunea" toate calitatile si virtutile, culminand cu cele de a fi nemuritor si atotputernic. Desigur, faptul presupunea un puternic grad de idealizare, motiv pentru care "e imposibil sa recunoastem trasaturile individuale ale faraonilor dupa felul cum sunt infatisati pe monumente si in texte"16. Aceeasi tendinta spre impersonal se constata si in reprezentarea zeilor.

Cu exceptia lui Osiris si Isis, ceilalti zei, in ciuda functiilor lor distincte, sunt invocati in imnuri si in rugaciuni aproape in aceeasi termeni.De altfel, tendinta spre idealizare reiesea din insasi credinta egiptenilor. De exemplu, "barbatul frumos va fi intotdeauna pictat cu un brun viril, iar femeia gratioasa pentru vesnicie, va fi colorata delicat intr-un galben deschis.

Zeiii, regii, mortii gloriosi sunt mai inalti decat celelalte personaje tocmai pentru a-si afirma si confirma puterea superioara"17. Nu in zadar picturile egiptene trebuiau sa fie colorate viu, "culoarea fiind un semn esential de identificare si legata de aspectul oricarei fapturi luminate18". De aceea si sculptura (ronde-bosse) se bucura de o mai mare popularitate, datorita posibilitatii de a surprinde si cea de a treia dimensiune, ceea ce nu realizase inca pictura egipteana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.