Egiptul Antic

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Egiptul era perceput ca depozitarul unei stiinte foarte vechi si extraordinare. In arta, dar mai ales in domeniul religios si in domeniul cultural, s-a realizat cel mai fin produs al unei fecunde intalniri dintre cele doua culturi: elenistica si egipteana. Pana si lumea romana, care privind mai simplist Egiptul doar ca pe o parte a unui Orient imaginar, a fost sedusa de aceasta civilizatie antica,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptul Antic

Egiptul era perceput ca depozitarul unei stiinte foarte vechi si extraordinare. In arta, dar mai ales in domeniul religios si in domeniul cultural, s-a realizat cel mai fin produs al unei fecunde intalniri dintre cele doua culturi: elenistica si egipteana. Pana si lumea romana, care privind mai simplist Egiptul doar ca pe o parte a unui Orient imaginar, a fost sedusa de aceasta civilizatie antica, de credintele religioase, favorizand astfel raspandirea cultelor misterioase si a primelor religii de salvare individuala inainte de crestinism.

Raporturile intre Egipt si cultura occidentala au slabit din ce in ce mai mult incepand cu antichitatea si intregul ev mediu. Au reaparut mai apoi in timpul lui Lorenzo de Medici prin intermediul literaturii neoplastice si ermetice, datorita unor oameni ca Pico della Mirandola si Marsilio Ficino. Pana la iluminist sau mai exact pana la descifrarea scrierii hieroglifice de catre J.F. Champollion, nimeni nu putea pune la indoiala faptul ca textele "ermetice" ar fi putut contine conceptii si idei cu origini indepartate egiptene.

Campania di Egipt condusa de Napoleon Bonaparte a fost cea care a redescoperit lumii moderne vechea cultura egipteana, restituind imaginea autentica a acelor monumente si texte.Astazi se cunosc multe din cele ce se petreceau pe malurile Nilului (acum 4.00 de ani), dar totodata trebuie sa fim constienti ca exista multe semne de intrebare legate de acel orizont indepartat. Aceste intrebari sunt destinate sa ramana fara raspuns pentru multi ani de-acum inainte sau poate pentru totdeauna. Mostenirea culturala a Egiptului Antic e mai mult decat actuala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.