Egiptul Antic

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Gimnaziu

Perioada tihnita se incheie cu domnia regelui Khasekhemui.Fiul si succesorul sau,Zoser,marcheaza inceputul Imperiului Vechi. Zoser(Djeser),intemeietorul dinastiei a III-a,a ramas celebru pentru faptul ca a fost ingropat sub prima piramida in trepte, construita de Imhotep.Acestui genial arhitect i se datoreaza regula de a orienta piramidele strict spre nord. Snefru a ridicat la Dahsur,la nord Me[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptul Antic

Perioada tihnita se incheie cu domnia regelui Khasekhemui.Fiul si succesorul sau,Zoser,marcheaza inceputul Imperiului Vechi. Zoser(Djeser),intemeietorul dinastiei a III-a,a ramas celebru pentru faptul ca a fost ingropat sub prima piramida in trepte, construita de Imhotep.Acestui genial arhitect i se datoreaza regula de a orienta piramidele strict spre nord. Snefru a ridicat la Dahsur,la nord Memfis,prima piramida cu adevarat colosala: latura bazei are 180m si inaltimea 100m.Kheops,fiul lui Snefru,ne-a lasat Marea Piramida. La moartea sa la tronul Celor Doua Tari a urcat fratele sau Kefren care a ridicat o piramida aproape egala ca inaltime cu a fratelui sau.

Ultima dintre cele trei celebre Mari Piramide se datoreaza lui Mikherinos,fiul lui Kefren . Fiul lui,Shepseskaf,ultimul rege al dinastiei a IV-a a renuntat la forma piramidala si a ridicat mormantul sub forma unei piramide trunchiate. Regii dinastiei a V-a si a VI-a au continuat traditia piramidelor pentru mormintele lor regale.
Cultul regelui-zeu,impus de marii suverani precedenti,s-a ciocnit de cultele traditionale locale.Preotii,adversari ai absolutismului regal,si-au luat revansa,profitand de slabiciunea unor suverani. Templele devin astfel centrele unor mari proprietati funciare.

Clerul de la Heliopolis preamareste caracterul divin al Horusului regal,incluzandu-l pe faraon in Harkhti,asemenea lui Horus,fiul Soarelui(Ra). Deci regele devine fiul lui Ra. Arta Imperului Vechi este dominata de figura impunatoare a regelui. Suveran absolut,el este mostenitorul unei traditii care contribuie la preamarirea superioritatii sale. Piramida,mormant regal,este marturia cea mai prestigioasa a acestei epoci,adaugandu-se mormantului si templul funerar. Templele dinastiei a V-a sunt mai ales temple solare dedicate zeului Ra, iar statuile erau rezervate in exclusivitate cultului funerar, fiind pictate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.