Egiptul - dar al Nilului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Astfel, Egiptul a constituit cea mai importanta cale de circulatie a lumii antice, intre platourile inalte ale Africii si Mediterana, intre stepele Libiei si lumea asiatica. Din Sudan pana in Anatolia, din Libia pana in Mesopotania, Egiptul a fost marea raspantie comerciala, politica, spirituala, timp de aproape patru milenii inainte de Hristos.

Peste trei milenii de istorie, ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptul - dar al Nilului

Astfel, Egiptul a constituit cea mai importanta cale de circulatie a lumii antice, intre platourile inalte ale Africii si Mediterana, intre stepele Libiei si lumea asiatica. Din Sudan pana in Anatolia, din Libia pana in Mesopotania, Egiptul a fost marea raspantie comerciala, politica, spirituala, timp de aproape patru milenii inainte de Hristos.

Peste trei milenii de istorie, cel mai lung parcurs cunoscut pana astazi al unei civilizatii originale, care a rezistat influentelor straine, caci a reprezentat o ideologie, un intreg sistem de gandire zamislit treptat pe malurile Nilului si care a oglindit inalta spiritualitate a unui popor deosebit.

Egiptul era o tara predestinata, un ansamblu unic de tinuturi, cu contururi net delimitate, fie de deserturi, fie de mari, un ansamblu de tinuturi grupate in jurul unei singure axe vitale, valea fluviului Nil.Cat cuprindeai cu privirea se intindeau deserturile Saharei orientale, mai putin aride ca in zilele noastre, unde traiau mandre fiare - pantere, lei - ce se apropiau pe inserat primejdios, venind sa se adape la cate un izvor. Aici traiau in turme si tot felul de animale mari si mici - bivoli, antilope, gazele, hiene si sacali - pandite de vanatorii nomazi.

Dar Nilul, parintele zeilor si al oamenilor deopotriva, aducea in aceste nisipuri sterile, apa datatoare de viata, de aceea Egiptul era numit "dar al Nilului" iar dictonul "ajuta-te singur si Nilul te va ajuta" exprima reciprocitatea factorului geografic cu cel uman. Fluviul sacru era reprezentat ca o fiinta androgena, cu sanii lasati si pantecul rotunjit (ca o batrana si fecunda doica), cu bratele incarcate de flori, fructe si pesti.

Inca din timpuri preistorice Egiptul era impartit in doua regate - regatul Egiptului de Sus, fasie de pamanturi rodnice, marginite la vest de falezele platoului libian, iar la est de colinele arabe, comunicand prin vai laterale, cu salba oazelor la vest si Marea Rosie la est si regatul Egiptului de Jos, la nord, coincide cu delta Nilului, care isi rasfira cele sase brate in evantai, intre lacul Mareotis si lagunele de la Pelusium, vasta campie aluvionara intinsa pe doua sute de kilometri, pana la tarmul Mediteranei.

Cam pe la 2300 i.d.Hr., Narmer uneste Egiptul de Sus si cel de Jos, creand un regat unic ce se intindea de la Assuan pana la Marea Mediterana. El instaureaza puterea faraonica. Dar cine erau acei oameni care au intemeiat regatul Egiptului? Erau o rasa puternica, ale carei caracteristici etnice au rezistat adesea invaziilor succesive.

"Conditiile geografice, ritmul de viata impus de Nil, sistemul grafic deosebit constituie trasaturi esentiale pentru conturarea entitatii egiptene. Ii vom intelege mai bine sufletul daca ne vom lasa calauziti de intuitie, si nu de ratiune, daca il vom simti, il vom ghici, prin intuitie sau deductie, si vom sti sa auzim mesajul pe care ni-l adreseaza peste milenii". [2]

Se poate vorbi de o rasa egipteana, cu o exprimare mai savanta, se spune rasa hamito-semitica. Au venit aici oameni din cele patru zari, ademeniti de bogatia vaii Nilului: africani din Nubia, Sudan si Libia, semintii din Asia. Toti acestia s-au amestecat intre ei timp de milenii, inainte de istoria propriu-zisa a Egiptului. Tocmai aceasta "fuziune" umana a dat nastere tipului egiptean.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.