Egiptul - Religia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Primele mari texte funerare apar gravate in mormintele Regilor din Imperiul Vechi, in camera in care era depusa mumia faraonului sau pe culoarele piramidelor. Cele dintai scrieri au fost descoperite de marele egiptolog A.Mariette in piramida lui Unas sau Onnos(2350 i.Hr.-2321 i.Hr.), ultimul rege din dinastia aV-a.

Dar ele sunt cu mult mai vechi, ca dovada multiplele straturi de co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptul - Religia

Primele mari texte funerare apar gravate in mormintele Regilor din Imperiul Vechi, in camera in care era depusa mumia faraonului sau pe culoarele piramidelor. Cele dintai scrieri au fost descoperite de marele egiptolog A.Mariette in piramida lui Unas sau Onnos(2350 i.Hr.-2321 i.Hr.), ultimul rege din dinastia aV-a.

Dar ele sunt cu mult mai vechi, ca dovada multiplele straturi de compunere si nivelurile unor limbi diferite. Folosite multa vreme oral, ele vor incepe de acum inainte sa fie consemnate, fixate prin scris, pentru a li se perpetua eficacitatea. Concret, textele piramidelor sunt niste compilatii de diverse formule magice(descantece), dispuse pe peretii diferitelor incaperi ale apartamentului funerar, aranjate in functie de valoarea lor simbolica.

Ele corespund unor liturghii ce se efectuau in timpul mumificarii regelui sau cu ocazia funeraliilor. Multe dintre aceste descantece , mai ales formulele de protectie si cele pentru ofrande, sunt gravate langa sarcofag, pentru ca defunctul sa fie ferit de pericole si sa-si poata recapata fortele in noua lume. Formulele referitoare la suirea la cer figureaza pe culoarul prin care se atinge vestibul si care duce spre intrare. In epoca, speranta dobandirii unei noi vieti in lumea de apoi era comuna tuturor egiptenilor, dar oamenii de rand nu puteau spera la o supravietuire ca aceea primilor faraoni, adica cea solara.

In toate epocile, dar mai cu seama in Imperiul Vechi, suveranul se bucura de un statut aparte: fiind regele-zeu intrupat, numai el putea mijloci intre lumea oamenilor si a zeilor. Ascensiunea sa prin piramida, contopirea cu astrul si renasterea o data cu acesta constituiau un privilegiu regal, iar textele piramidelor garanteaza acest lucru.

Dar oricare ar fi fost modul de divinizare a faraonului raposat, ele va calatori cu barca lui Ra, catre tara de apus-"Tara vietii".Indiferent cu care dintre zei se identifica(Osiris sau Ra),renasterea faraonului dupa moarte este data drept sigura. Rezervate initial faraonului, textele vor fi acaparate in curand de catre sotiile acestora, de reginele de la inceputul dinastiei aVI-a(2321 i.Hr.-2140 i.Hr.).

In cursul anului 2000, in mormantul sotiei lui Pepi I, Ankhesenpepi II, egiptologii francezi au descoperit hieroglife sacre de aceeasi factura, ingrijit gravate si pictate in verde- cu culoarea resurectiei. In perioada Imperiului de Mijloc(2022 i.Hr.-1650 i.Hr.), cand Egiptul se fragmenteaza in mai multe regate conduse de principi locali, in aparatul funerar intervine o schimbare majora: textele nu mai sunt fixate pe peretii mormantului, ci pe aceia ai sarcofagiilor.

Aparuta la sfarsitul dinastiei aXVII-a, "Cartea Mortilor" este efectiv o culegere de formule(retete) magice(sau descantece) destinate sa-i permita mortului sa infrunte absolut toate primejdiile lumii de dincolo. Este o compozitie foarte eterogena, cu formule mostenite din "Textele piramidelor " si din cele ale sarcofagelor, cu imprumuturi din diverse epoci. De cele mai multe ori aceste formule, inscrise pe acelasi papirus nu au nici o legatura una cu alta: imnuri adresate zeului solar stau alaturi de texte insotite de glose, de pasaje(fiindca nu se poate vorbi despre capitole, desi unii egiptologii se exprima astfel) in care mortul se identifica cu un animal care il va ajuta sa treaca de probele la care va fi supus.

Unii dintre morti pleaca la drum cu 15-20 de astfel de formule, altii nu dispun decat de una sau doua. La origine cartea este o compilatie care strange laolalta, intr-un numar si intr-o ordine fluctuanta, texte independente. S-a discutat si inca se mai discuta despre caracterul esoteric, unii specialisti descoperindu-i chiar valente initiate, justificate intr-o civilizatie atat de preocupata de moarte, asa cum este cea egipteana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.