Egiptul

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Primul stat centralizat a fost condus de un zeu. Din neolitic, sunt atestate asezari de tip agricol constituite in nome(nomad=o persoana care nu are asezare statornica,care se muta dintr-un loc in altul)si care sunt conduse de un sef local numit nomarh. Prin reunirea acestor nome, s-au format doua mari regate numite Regatul de Sus si Regatul de Jos. Aceste doua regate au fost unite la randul lor, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptul

Primul stat centralizat a fost condus de un zeu. Din neolitic, sunt atestate asezari de tip agricol constituite in nome(nomad=o persoana care nu are asezare statornica,care se muta dintr-un loc in altul)si care sunt conduse de un sef local numit nomarh. Prin reunirea acestor nome, s-au format doua mari regate numite Regatul de Sus si Regatul de Jos. Aceste doua regate au fost unite la randul lor, la un moment dat in perioada predinastica sub sceptrul regelui Narmer, intr-un mare stat unitar si despotic.

Egiptenii nu sunt o civilizatie de razboinici spre deosebire de Mesopotamia care au realizat o unificare treptata prin razboaie de cucerire si prin supunerea unor cetati de catre altele.
Izvoarele privind istoria Egiptului sunt numeroase existand multe documente scrise dar si foarte multe descoperiri arheologice care ne dezvaluie toate clasele sociale, pe langa faraoni si aristrocati gasind si elemente vietii oamenilor simpli. Ca izvoare scrise avem: Biblia, scrieri grecesti si latine, amintind aici pe Herodot, Strabon, documente juridice, contabile, religioase, testamente, opere literare, arhivele palatelor regale, documente care probeaza existenta unui stat unitar centralizat, puternic si ierarhizat.

Istoria Egiptului este impartita, dupa traditia pastrata in scrierile preotului Alexandrin Manethon, din perioada elenistica, in 33 de dinastii. In anumite perioade se presupune ca ar fi existat si dinastii paralele dar fara prea mare importanta. Cele 33 de dinastii se grupeaza in cateva mari perioade. Epoca protodinastica sau thinita cuprinde dinastiile 1-2 care este perioada unirii celor doua regate de catre regele legendar Menes. Din aceasta perioada descoperirile arheologice au scos la iveala statuete de fildes sau podoabe din metal pretios, vase pictate cu scene figurative.

Regatul Vechi, a doua mare perioada cuprinde dinastiile 3-6 fiind o perioada de pace si prosperitate Egiptul neangajandu-se in nici un conflict cu vecinii fiind interesat mai ales in dezvoltarea relatiilor comerciale cu Siria, Libia si Nubia. In aceasta perioada s-au dezvoltat mestesugurile si stiinta constructiei, pentru prima data in istoria omenirii folosindu-se piatra la cladirea unor monumente impresionante facute pentru vesnicie si anume celebrele piramide: piramida regelui Djoser, marile piramide de la Gizeh, a lui Keops, Kefren si Mykerinos.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.