Egiptul

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Mai mult, exista date care atesta ca primele comunitati neolitice s-au instalat departe, la cea. 100 km de Nil, si sunt legate de ceea ce G.Camps numeste neoliticul saharo-sudanez, particularizat prin cresterea bovideelor. Cea mai timpurie cultura neolitica in Egiptul propriu-zis dateaza de pe la 4.500 i.H. si este cunoscuta drept cultura Fayum A.Regimul acvatic (dependenta de revarsarile Nilului)[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptul

Mai mult, exista date care atesta ca primele comunitati neolitice s-au instalat departe, la cea. 100 km de Nil, si sunt legate de ceea ce G.Camps numeste neoliticul saharo-sudanez, particularizat prin cresterea bovideelor. Cea mai timpurie cultura neolitica in Egiptul propriu-zis dateaza de pe la 4.500 i.H. si este cunoscuta drept cultura Fayum A.Regimul acvatic (dependenta de revarsarile Nilului), natura deltei si climatul (anul are doar doua anotimpuri) au influentat soarta comunitatilor umane si au impus trecerea, intr-o durata de timp comprimata, aproximativ 1.000 ani, de la modul de viata neolitic la structuri de tip protostatal si statal.

Zona, cu avantajele si dezavantajele ei, favoriza in antichitate agricultura si cresterea animalelor ca ramuri de subsistenta si aparitia unui numar mic de mestesuguri, data fiind saracia de materii prime. Minereurile metalifere sunt abAZsente sau extrem de rare; piatra, de asemenea, este departe de Nil, greu de extras si mai greu de transportat in absenta unei coordonari superioare.

Trebuie sa se adauge relativa izolare a zonei locuibile in raport cu marile drumuri comerciale. Atingerea litoralului Marii Rosii - o cale foarte frecventata in vechime - presupune folosirea uadi-urilor si amenajarea unor porturi. Desi se speculeaza in legatura cu folosirea acestei cai inca din perioada Djemdet Nasr, dovezi ale existentei unui port la Marea Rosie nu sunt anterioare Regatului Mijlociu.

Cat priveste caile terestre, exista dovezi numeroase pentru a demonstra ca, la nivelul culturii Maadi si a bronzului timpuriu canaanit, oameni si bunuri circulau intre valea Nilului, Peninsula Sinai si Palestina. De asemenea, cursul Nilului la sud de cataracta I si a II- a era explorat. Aceasta inseamna ca Egiptul era departe de a fi o zona absolut izolata.Cat priveste populatia trebuie sa se retina traditia biblica, care vedea in vechii egipteni coboratorii semintiei lui Ham. Descifrarea scrierii hieroglifice si perpetuarea vechii limbi egiptene in biserica copta permit clasificarea acesteia. Vechea clasificare

aseza egipteana impreuna cu alte grupe est-africane (de ex.etiopiana) tn familia de limbi semito-hamite. M.Sala prefera o alta clasificare, si anume aceea de limbi afro-asiatice. Tentativa lui Sala este usor derutanta intrucat exista o mai mare apropiere de structura gramaticala intre limba egipteana (o limba flexionara) si limbile semitice decat intre ea si limbile continentului african (ca limbi vechi, originare, nu legate de un fenomen de migratie recent), care sunt de tipul aglutinant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.