Egipt si piramidele egiptene

1x punct

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Istoria Egiptului se imparte in trei mari perioade: Vechiul Regat cea mai importanta perioada a civilizatiei egiptene, cand s-a construit complexul de piramide; Regatul de Mijloc cand s-a intensificat comertul spre Marea Rosie si Noul Regat perioada cucerilor militare, precum si a unor mari realizari artistice si culturale.

Egipul a fost o monarhie absoluta, regele sau faraonul fi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egipt si piramidele egiptene

Istoria Egiptului se imparte in trei mari perioade: Vechiul Regat cea mai importanta perioada a civilizatiei egiptene, cand s-a construit complexul de piramide; Regatul de Mijloc cand s-a intensificat comertul spre Marea Rosie si Noul Regat perioada cucerilor militare, precum si a unor mari realizari artistice si culturale.

Egipul a fost o monarhie absoluta, regele sau faraonul fiind considerat Fiul Soarelui si simbolul puterii. Ceea ce atrage in continuare vizitatorii este misterul zeitatilor din Egiptul antic. Cea mai perfecta imagine a zeitatii supreme a fost Soarele cu cele trei atribute: forma, lumina si caldura. Sufletul Soarelui a fost numit Amon-Ra, care inseamna partea ascunsa a soarelui.

In urma cu 5000 de ani cand Mesopotamia era inca scena neintelegerilor dintre orasele state, pe cand Europa, America si mare parte a vestului Asiei erau locuite de vanatorii Epocii de Piatra, egiptenii antici invatau sa faca paine, sa fabrice bere si sa amestece vopsele; topeau si turnau cuprul in forme; semanau seninte in straturi; amestecau compusi minerali pentru cosmetica si smaltuiau pietre si ceramica. Au inventat sapa cea mai veche unealta agricola si au facut experiente in cresterea animalelor si plantelor.

Egiptul este un taram cu o izolare geografica neobisnuita. La est si la vest se gasesc deserturi vaste, la nord se afla Marea Mediterana, iar la sud inainte de construirea Marelui Baraj era o bariera formidabila de roca magmatica in spatele careia se intindea pamantul sterp al Nubiei. Intre aceste teritorii se gasea un teritoriu divizat: Egiptul de Sus se intindea de la Assnan pana intr-un punct situat la sud de modernul Cairo si era sterp, inafara de o fasie ingusta de pamant, acela care flanca fluviul, delta sau Egiptul de Jos si se intindea din locul unde Nilul, inainte de a ajunge in Marea Mediterana, iriga un triunghi fertil de cca 200 km. Fluviul Nil facea legatura intre Egiptul se Sus si Egiptul de Jos.

Egiptul ocupa 1 milion de kmC din coltul cel mai uscat si sterp al Africii, include si peninsula Sinai, care este africana geologic, insa geografic ii apartine Asiei. La sud si la vest dincolo de largile bariere ale desertului se intinde mare parte a restului Africii, de care Egiptul este legat ombilical in plus prin zveltul si intretinatorul vietii, Nilul. Pe masura ce traverseaza granita sudaneza spre Egipt, Nilul a parcurs deja 5000 de km, presarand pe traseu lacuri de munte, pravalinde-se in cascade, s-a evaporat in mlastini si a sapat o serpentina prin 1000 de mile de stanci si nisip, intr-un lac artificial, masiv cu templul Abu Simbel pe un mal. Acest lac la sud de Aswan, este lacul Nasser, cel mai mare lac din lume, o realizare a secolului XX care a schimbat infatisarea Egiptului o data pentru totdeauna.

Inaintand spre nord, fluviul curge prin meandre pe campiiile punctate de hipopotamii cu pasi lenesi, se strecoara apoi pe sub multimea de poduri din Cairo. Aici Nilul formeaza o delta, apoi se imprastie luxuriant pana cand, mult diminuat, ajunge in Marea Mediterana.
Pentru Egipt, Nilul si vaile lui, nu reprezinta totul. In adancul desertului se intind miraculoase insule de verdeata numite oaze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.